%27Met+boerenverstand+honger+uitbannen%27
Nieuws
© Hans Dijkstra

'Met boerenverstand honger uitbannen'

'Nederland kan een belangrijke rol spelen bij het uitbannen van honger in de wereld', vindt Gerda Verburg, voorzitter van de Committee on World Food Security van de Verenigde Naties.

Dat zei Verburg gisteren op een LTO Noord themabijeenkomst over voedselzekerheid en landbouwbeleid in Woudenberg. De leidinggevende positie van Nederlandse boeren in de wereld is volgens haar buitengewoon sterk.

Maar in Nederland zelf wordt dat vaak niet erkend. 'Boeren en tuinders worden slechts gedoogd, zo lijkt het', vertelde ze.

Verbinding

De sector moet volgens Verburg meer vanuit eigen kracht in de maatschappij gaan opereren. 'Er is iets mis in de verbinding met de samenleving, met het vertrouwen', zei Verburg.

'Alleen als je in verbinding bent, als er sprake is van vertrouwen, kun je een rol spelen in het uitbannen van honger in de wereld. Als de Nederlandse land- en tuinbouw daar aan werkt, ook in de keten, dan zijn jullie buitengewoon gekwalificeerd voor een sterke rol, nu en in de toekomst.'

17 speerpunten VN

Marcel Beukeboom van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde over de inzet van de Nederlandse overheid voor wereldwijde voedselzekerheid. De internationale gemeenschap wil in 2030 honger hebben uitgeroeid.

Volgens de wereldlandbouworganisatie FAO hebben 795 miljoen mensen een chronisch tekort aan voedsel, één op de negen. Daarom wordt voedselzekerheid nu een van de zeventien speerpunten voor de Verenigde Naties.

Millenniumdoelstellingen

Volgens Gerda Verburg was landbouw in de oude Millenniumdoelstellingen nauwelijks terug te vinden: 'Nu krijgt het veel meer aandacht.'

Volgens de spreker is 'boerenverstand' nodig om honger uit te bannen. 'Er zit hier in Nederland zoveel boerenverstand', zei Verburg. 'Daar was ik al trots op, maar dat is alleen maar toegenomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer