Voedselproductie onder druk door klimaat

Wereldwijd neemt de voedselzekerheid af door klimaatverandering en het beschikbare zoet water komt onder druk te staan. Dat blijkt uit het vijfde rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Voedselproductie+onder+druk+door+klimaat
© Nieuwe Oogst

Deze verandering veroorzaakt problemen voor landbouw, economische ontwikkeling en ecosystemen. Nederland krijgt te maken met grotere risico's op verzilting van het kustgebied door de stijging van de zeespiegel.

Maar ook grotere risico's op schaarste aan zoet water in de zomerperiode. Dat leidt tot schade aan onze voedselproductie. 'In 2050 moeten we 9 miljard mensen voeden, 2 miljard meer dan nu', stelt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Alarmerende cijfers

Dat is zeker met deze laatste alarmerende cijfers van het IPCC volgens Dijksma een levensgrote uitdaging. 'We zullen dus de landbouw klimaatslim moeten maken. Daarmee spelen we in op klimaatverandering en het voorkomt erger.'

'In Nederland doen we dat door ervaring op te doen met landbouw in de verzilte gebieden. In Afrika door de landbouw te helpen met sterke gewassen en een klimaatbestendige omgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer