Uitval ongekapt 1,9 procent

Uitval+ongekapt+1%2C9+procent
© Peter Roek

Ooo de zomer begint... Als het buiten warmer wordt, blijft het in de stal lekker fris. De ventilatie is weer op zomerinstelling gezet. Het stalklimaat is erg belangrijk voor de kippen.
Ik wil altijd graag van voren helemaal de achterkant van de stal kunnen zien (zo’n 100 meter). Dus ventileer ik iets meer en is het iets frisser in de stal. Dit kost wel wat meer voer doordat de tempratuur lager is, maar onze ervaring is dat de kip het beter doet in een goed klimaat.
Voor de controle van de grondeieren en de gezondheid en het gedrag van de hennen werkt het ook een stuk fijner. Je moet bovendien toch regelmatig door de stal lopen. De stal heeft twee verdiepingen. Boven zit een koppel met behandelde snavels. Onder een met onbehandelde. De koppels zitten op 60 weken leg en dit keer is er in tegenstelling tot de eerste ronde nagenoeg geen verschil tussen beide koppels. De uitval ligt op 1,9 procent.
Omdat de eerste koppel onbehandeld slecht liep, hebben we in overleg met Van Beek en ForFarmers deze koppel anders opgestart en liggen alle waardes van het welzijnsvoer iets hoger. Onze ervaring is dat je bij ongekapte hennen vooral meer moet kijken. Grijp je te laat in als de kippen in onbalans raken, dan gaat het heel snel erg fout. Die ervaring heeft iedereen die met ongekapte hennen werkt.
De andere stal staat op dit moment leeg, die zijn we aan het schoonmaken. Eerst met water, dan met zeep. Later deze week zijn we klaar met het schoonmaken en begint het grote onderhoud van de stal. Denk aan reparaties en het terugmonteren van de nesten, het opnieuw aanbrengen van het strooisel, enzovoort.
Half juni komen er nieuwe kippen. Komende ronde gaan we 40 procent witte houden en 60 procent bruine hennen. Reden daarvoor is dat de laatste jaren de witte eieren beter betaald zijn dan de bruine eieren. Het verschil is kleiner dan 3 cent (per ei).
Dat is natuurlijk niet genoeg, aangezien je als pluimveehouder de witte kippen langer aan kunt houden en de dieren minder voer nodig hebben. Het minimale verschil moet meer dan 30 cent per honderd eieren zijn om dat te overbruggen. Natuurlijk hopen we dat de prijs voor bruine eieren dit jaar wel het verschil gaat maken ten opzichte van de witte eieren. Bij een goede prijs is uiteindelijk iedereen gebaat!

Andy Siemons

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer