Run+op+NB%2Dwetvergunning+%27onnodig%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Run op NB-wetvergunning 'onnodig'

Ruim tweehonderd veehouders hebben de afgelopen maanden een Natuurbeschermingswet(NB)-vergunning aangevraagd. LTO Noord stelt dat de run daarop onnodig is.

De aanvragen voor een NB-wetvergunning liggen bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Deze organisatie verleent ook de Zuid-Hollandse vergunningen als de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vanaf 1 juli van kracht is. Afgelopen woensdag hield zij een informatiebijeenkomst over de uitvoering van het nieuwe beleid in Zuid-Holland.

De aanvragen worden volgens het oude recht afgehandeld, ook als de PAS van kracht is, meldt ODH. Hierdoor kunnen boeren nog extern salderen en zo stikstofrechten van de buurman (ver)kopen.

Sommigen vrezen dat een aanvraag na 1 juli, als de PAS in werking treedt, wordt aangevochten door milieuorganisaties met als gevolg slepende procedures.

Voldoende ruimte

Beleidsadviseur Andries Middag van LTO Noord regio West constateert dat de run vooral is ingegeven door agrarische adviesbureaus. ‘Het is onnodig. Er is voldoende ontwikkelruimte in Zuid-Holland. Veehouders moeten zich dan ook niet gek laten maken met verhalen dat er straks geen ontwikkelruimte meer is.’

Middag doet een dringend beroep op veehouders en adviesbureaus alleen ontwikkelruimte aan te vragen als die ook echt wordt benut. ‘We hebben te veel voorbeelden van boeren die nu duurder uit zijn, omdat ze de ruimte niet volledig benutten. Ook kunnen veehouders wel eens veel minder ruimte krijgen dan onder de PAS.’

De beleidsadviseur waarschuwt de bureaus met het opstellen van een ‘zwarte lijst’. ‘Als dit zo doorgaat, snijden ze zichzelf tenslotte in de vingers. Als de pot straks leeg is, kan helemaal niets meer en raken ze hun werk kwijt.’

Proeftuin Veenweiden

Ook wijst Middag op de Proeftuin Veenweiden, die de veehouderij meer ontwikkelruimte moet bieden. Binnenkort beslissen LTO Noord, het ministerie van Economische Zaken en de drie westelijke provincies over de invulling van de Proeftuin. Zij financieren ook het programma. In totaal gaat het om 3,5 miljoen euro.

‘De PAS is een jas die bijna iedereen past’, zegt programmamanager Bennie van der Fels van Wageningen UR. ‘Voor wie dat nodig is, kan de Proeftuin er een mouw aan passen. Ook kan het een extra snel vrijkomen van ontwikkelruimte opleveren.’

Tien pilotbedrijven

De Proeftuin Veenweiden moet in januari 2016 starten. Er komen tien pilotbedrijven en honderd referentiebedrijven, en erfbetreders zoals adviseurs, mengvoer- en zuivelbedrijven worden betrokken. Zij gaan aan de slag met praktische maatregelen als dynamisch peilbeheer, bodemgesteldheid, weidegang en grasrassen met lager ruw eiwit.

Weer

 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  60 %
Meer weer