LTO%3A+eenduidige+regeling+legeskosten
Nieuws
© LTO Noord

LTO: eenduidige regeling legeskosten

LTO Nederland pleit voor eenduidige regeling legeskosten. Dat is volgens de organisatie nodig omdat de prijzen die gemeenten bij boeren in rekening brengen, enorm uiteenlopen.

Het is daarom de hoogste tijd voor een aangepaste regeling, zodat in alle gemeenten dezelfde opbouw voor legeskosten geldt.

'Daarbij is tevens een onderbouwing nodig van de berekende kosten', zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening.

Omgevingswet

LTO verzoekt de Tweede Kamer om maandag bij de behandeling van de Omgevingswet te pleiten voor een eenduidige regeling voor legeskosten.

Gemeenten berekenen legeskosten voor hun dienstverlening aan inwoners en bedrijven. 'In de praktijk blijkt echter dat de onderliggende systemen voor de berekening van deze kosten niet transparant zijn.'

Willekeur

Bovendien zijn de verschillen in leges per gemeente enorm groot. 'Daaraan en de verschillende behandeling van ondernemers moet een einde komen', stelt Schenk.

De LTO-bestuurder is van mening dat boeren en tuinders met uitbreidingsplannen moeten weten waar ze aan toe zijn. 'Zo valt op dit moment niet te controleren waaruit de legeskosten voor een omgevingsvergunning zijn opgebouwd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer