Groei vraag rundveedrijfmest

Bij CZAV is dit voorjaar 15 procent meer organische mest afgenomen dan vorig jaar. Vooral de omzet van rundveedrijfmest is vergroot, omdat akkerbouwers meer waarde hechten aan aanvoer van organische stof.

Han ReindsenDe uitbreiding van de afzet van organische mest is gerealiseerd ondanks het feit dat de plaatsingsruimte van fosfaat kleiner is geworden. ‘Dat heeft vooral te maken met het gunstige verloop van het voorjaar en ons actieve adviesbeleid’, zegt adjunct-directeur Ko Francke van CZAV.
Op tarwe is het gebruik van organische mest vrij standaard. ‘Belangrijk is dat de tarwe in het voorjaar niet te klein is. Een goede ontwikkeling voorkomt schade door de sleepslang. Door de kou groeide het gewas niet snel en was er een lange periode voor het aanwenden van drijfmest.’
Door het relatief droge weer was het dit voorjaar ook goed mogelijk om op aardappelland drijfmest aan te wenden. ‘Als het regende, konden de mesttransporteurs de silo’s vol rijden. Zo konden akkerbouwers dit jaar veel doen met organische mest.’
Doordat steeds meer melkveehouders te maken krijgen met een mestoverschot, komt er meer rundveedrijfmest op de markt. Ten opzichte van varkensdrijfmest is de aanvoer van organische stof groter, de aanvoer van fosfaat kleiner en de stikstof-fosfor-kaliumverhouding gunstiger.
Francke: ‘De extra omzet van rundveedrijfmest gaat ten koste van varkensdrijfmest. Nu is het aandeel varkensdrijfmest met 80 procent nog veruit de meest gebruikte mestsoort. De komende jaren zal het aandeel varkensdrijfmest verder afnemen.’
Volgens Francke hebben akkerbouwers de plaatsingsruimte zo goed mogelijk proberen te benutten, omdat ze belang hechten aan de aanvoer van organische stof. Dat veel varkens- en kalverhouders de mestputten niet of gedeeltelijk hebben kunnen legen, is volgens hem vooral een gevolg van de mestwetgeving.
Varkenshouders moeten zich meer richten op mestverwerking, stelt Francke. ‘De belangstelling voor dunne fractie neemt toe. Het is jammer dat met het fosfaat ook de organische stof de grens over gaat.’
Nadeel van rundveedrijfmest is dat de uitrijbaarheid, verpompbaarheid en homogeniteit minder zijn dan bij varkensdrijfmest. CZAV legt daarom dit jaar proeven aan met toevoegmiddelen zoals Agri-Mest om dit te verbeteren.
In de nazomer komen er proefvelden met toepassing van rundveedrijfmest in groenbemester. ‘We gaan kijken of we met rundveedrijfmest de groenbemester snel genoeg aan de praat krijgen, omdat de stikstof minder snel beschikbaar is dan uit varkensdrijfmest’, zegt Francke.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer