CZAV%3A+meer+vraag+naar+rundveedrijfmest
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CZAV: meer vraag naar rundveedrijfmest

Bij CZAV is dit voorjaar 15 procent meer organische mest afgenomen dan vorig jaar. Vooral de omzet van rundveedrijfmest is vergroot.

De uitbreiding van de afzet van organische mest is gerealiseerd ondanks het feit dat de plaatsingsruimte van fosfaat kleiner is geworden. ‘Dat heeft vooral te maken met het gunstige verloop van het voorjaar en ons actieve adviesbeleid’, zegt adjunct-directeur Ko Francke van CZAV.

Ook op aardappelland

Op tarwe is het gebruik van organische mest vrij standaard. Door het relatief droge weer was het dit voorjaar ook goed mogelijk om op aardappelland drijfmest aan te wenden.

Doordat steeds meer melkveehouders te maken krijgen met een mestoverschot, komt er meer rundveedrijfmest op de markt. Ten opzichte van varkensdrijfmest is de aanvoer van organische stof groter, de aanvoer van fosfaat kleiner en de stikstof-fosfor-kaliumverhouding gunstiger.

Aandeel varkensdrijfmest

Francke: ‘De extra omzet van rundveedrijfmest gaat ten koste van varkensdrijfmest. Nu is het aandeel varkensdrijfmest met 80 procent nog veruit de meest gebruikte mestsoort. De komende jaren zal het aandeel varkensdrijfmest verder afnemen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer