Voorraden houden tarwemarkt stabiel

Ondanks de lagere oogstprognose voor tarwe voor het seizoen 2015-2016 is er voldoende aanbod op de wereldmarkt. Analisten verwachten voor de langere termijn een stabiele marktsituatie voor tarwe met prijzen die enigszins onder druk staan.

Haijo DoddeDe situatie op de tarwemarkt wordt momenteel beheerst door relatief grote voorraden. Wereldwijd zijn de voorgaande twee seizoenen recordproducties gerealiseerd. De verwachte tarwevoorraad aan het einde van dit teelt- en afzetseizoen is genoeg voor 14,6 weken aan wereldconsumptie.
Twee jaar geleden gingen analisten nog uit van een sterk toenemende consumptie van tarwe die recordoogsten noodzakelijk zouden maken om aan de behoefte te voldoen. Komend seizoen echter lijkt het derde opvolgende jaar te worden dat wereldwijd de tarweoogst groter is dan het verbruik. Dit blijkt onder meer uit een recent rapport van de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Het gevolg van de relatief grote voorraden is dat de tarweprijzen onder druk staan. Op de internationale graanmarkten zijn de noteringen van termijncontracten inmiddels gedaald naar het niveau van 2010. De Matif in Parijs noteerde afgelopen week 170 euro per ton voor voertarwe op levering in september. Begin dit jaar kwam de notering voor dit contract nog uit op 200 euro per ton.

Lagere productie

Voor komend seizoen verwacht de FAO een tarweproductie wereldwijd van 719 miljoen ton. Dat is ruim 10 miljoen ton minder dan de recordoogst in 2014-2015. De iets lagere productie komt vooral voor rekening van de Europese Unie en Rusland. Het wereldwijde tarweareaal varieert de laatste tien jaar tussen 215 miljoen en 225 miljoen hectare.
Over het verbruik meldt de FAO een stijging in drie jaar tijd met 20 miljoen ton tot een verwachte hoeveelheid van 716 miljoen ton in 2015-2016. De toename van het verbruik is minder hoog dan eerder werd aangenomen. Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid tarwe die wereldwijd voor veevoer wordt gebruikt. Dat blijft volgens de prognose net als in 2014-2015 ongeveer 139 miljoen ton.
Een verklaring van de FAO voor de stabilisatie is de relatief lage prijs van maïs. Verder schrijft de organisatie de stijging van het tarweverbruik volledig toe aan de groei van de wereldbevolking. Ook voor de productie van ethanol zal komend jaar het tarweverbruik niet toenemen.
Van de wereldproductie wordt dit afzetseizoen tussen landen 153 miljoen ton tarwe verhandeld. Komend jaar is dat naar verwachting een fractie lager. De Europese Unie is sinds dit jaar de grootste exporteur van tarwe en daarmee opvolger van de Verenigde Staten. Oorzaak van de verschuiving is vooral de sterke Amerikaanse dollar ten opzichte van de zwakkere euro.
De EU komt dit jaar vermoedelijk uit op een recordexport van tarwe van 32 miljoen ton. Dat zal volgens de FAO in 2015-2016 zo’n 3 miljoen ton lager zijn. De VS exporteert dit jaar naar verwachting 23,5 miljoen ton, 8,5 miljoen ton lager dan in 2013-2014. Komend jaar verwacht de FAO enig herstel van de Amerikaanse tarwe-export tot 25 miljoen ton. Andere grote exporteurs zijn Canada, Rusland, Australië en Oekraïne.

Import Azië en Afrika

Aziatische landen importeren de meeste tarwe, samen met dit jaar 73,5 miljoen ton. Belangrijke importlanden zijn onder meer China, Korea en Turkije. De import naar Azië zal het komende jaar iets afnemen, meldt de FAO in het voedselrapport. Het lijkt erop dat de landen met een hoog verbruik geleidelijk proberen om de productie in eigen land te verhogen.
Afrika importeert dit jaar ongeveer 43 miljoen ton tarwe. Vooral Egypte is een belangrijke afnemer. Ook in dit Noord-Afrikaanse land stimuleert de overheid de tarweproductie. Voor komend seizoen echter lijkt het verbruik nog steeds sterker toe te nemen dan de productie en daarom zal Egypte met 11 miljoen ton meer tarwe in het buitenland kopen dan afgelopen seizoen het geval was.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer