'Geuronderzoek omwonenden moet landelijk'

Er moet een landelijk onderzoek komen naar de geurbeleving van omwonenden. Dat stelt Herman Litjens, specialist Ruimtelijke Ontwikkeling bij LTO Nederland. Een onderzoek van de GGD in Oost-Brabant liet een negatief beeld zien.

%27Geuronderzoek+omwonenden+moet+landelijk%27
© Jos Thelosen

Litjens is geen tegenstander van geuronderzoek. 'We moeten iedere vorm van geuroverlast serieus nemen, zowel als sector als individuele boer. Zelfs wanneer iemand zich de hele dag gaat ergeren aan een haast onruikbaar luchtje.'

Maatstaf

Wel vindt Litjens het jammer dat juist het onderzoek van de GGD in Oost-Brabant als maatstaf wordt genomen.

'Geurhinder is subjectief en wordt door meer factoren dan enkel de geur beïnvloed. In Oost-Brabant berichten kranten bijna dagelijks negatief over de veehouderij. Ook dat heeft invloed op de geurbeleving.'

Overijssel

Litjens pleit daarom ook voor een onderzoek in bijvoorbeeld Overijssel.

Op dit moment kijkt een werkgroep met daarin afgevaardigden van onder meer GGD, LTO Nederland en milieufederaties kritisch naar de geurnormen. In juni komt deze werkgroep met een evaluatierapport.

Vergunningsstop

Ondertussen heeft de GGD een brief gestuurd naar gemeenten in Oost-Brabant en Noord-Limburg om geen vergunningen meer goed te keuren, meldt Trouw.

De GGD verwacht dat de normen worden aangescherpt en boeren daarom nu massaal vergunningen indienen.

Meer bij kijken

Volgens Litjens komt er meer kijken bij een vergunningsaanvraag dan enkel geurhinder. Hij verwacht dat het niet zo'n vaart zal lopen.

In Oost-Brabant en Noord-Limburg gelden al strengere regels dan de landelijke geurnormen. Litjens verwacht niet dat die regionale normen verder worden aangescherpt.

LTO: voorbarig

Gerbrand van 't Klooster, coördinator Ruimtelijke Ordening bij LTO Nederland, vertegenwoordigt zijn organisatie in die werkgroep. Hij vindt de opstelling van de GGD voorbarig.

'We voeren constructief overleg, ook met de GGD. Het is wel heel voorbarig om nu al op de uitslag vooruit te lopen.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer