CBS: Minder ammoniak met weidegang

Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot. In de wei treedt die vermenging niet op.

CBS%3A+Minder+ammoniak+met+weidegang
© Jos thelosen

Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert ruwweg 8 kilo ammoniak per melkkoe meer op dan wanneer ze in de zomerperiode dag en nacht worden beweid, zo berekende het CBS.

In 2013 bedroeg de ammoniakuitstoot uit de landbouw 120 miljoen kg. Als de koeien in 2013 hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakuitstoot 3,7 miljoen kg (3 procent) lager uitgevallen zijn.

Als de weidegang toeneemt tot 80 procent, zoals onlangs als beleidsvoornemen is geformuleerd, zou de ammoniakemissie met 0,5 miljoen kg verminderen ten opzichte van 2013. Als het opstallen doorgaat en in 2025 twee derde van de melkkoeien het hele jaar op stal staat, neemt de ammoniakemissie vergeleken met 2013 met 2,6 miljoen kg toe.

Broeikasgassen

Wel wordt bij weidegang meer lachgas gevormd. Dit komt doordat hiervoor zuurstof nodig is. Dit is nauwelijks aanwezig in de mestkelders. Wel wordt hier meer methaan gevormd dan bij weidegang. Lachgas en methaan zijn broeikasgassen met een sterk opwarmend effect.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer