Dijksma vol lof over spandoek weidegang

Vanochtend reikten melkveehouders Nils den Besten en Kees Romijn een spandoek uit aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Ze wist deze ondersteuning van de weidegang enorm te waarderen.

Dijksma+vol+lof+over+spandoek+weidegang
© LTO

Een mooier moment om de aandacht te richten op koeien in de wei was er niet. Juist dezer dagen gaan bij mooi voorjaarsweer de meeste melkkoeien weer naar buiten.

'De koe in de wei hoort erbij', zei Kees Romijn vanmorgen tegen Dijksma op het Plein in Den Haag.

Wij gaan weer naar buiten

Wij gaan weer naar buiten staat er dan ook op het spandoek dat Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij, overhandigde aan de staatssecretaris.

'De koe hoort bij het Nederlandse landschap en burgers en buitenlui hechten veel waarde aan koeien in de wei', stelde Romijn. Hij haalde cijfers aan van het CBS (2013), dat 70 procent van de melkkoeien weidegang krijgt.

Het percentage bedrijven in 2014 met weidegang ligt hoger (79 procent). De inspanningen in de sector om weidegang voor de koeien te behouden, lijken effect te hebben, zo concludeerde het CBS vorig jaar.

Schepje bovenop

Wat Dijksma betreft mag er wel een schepje bovenop. Ze zei dat ook in het overheidsbeleid positieve prikkels nodig zijn, die het logischer maken om de koeien buiten te houden. 'Ambitie is prima, maar we moeten ook stappen durven zetten.'

Zo wordt met het breed gedragen Convenant Weidegang, waaraan 65 partijen meedoen, werk gemaakt van zowel het behoud als bevordering van weidegang. In verband daarmee staat het nieuwe project 'Nieuwe Weiders' in de startblokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer