Accon AVM: speel in op cyclische varkensmarkt

Varkenshouders houden vaak te weinig rekening met het cyclische karakter van de varkensmarkt. 'Zij spelen daar op dit moment te weinig op in', zegt Patrick Jansen van Accon avm.

Accon+AVM%3A+speel+in+op+cyclische+varkensmarkt
© Marcel Bekken

Daardoor bestaat de kans dat hun bedrijf in financiële problemen komt. 'Ik adviseer boeren dan ook om altijd reserves op te bouwen, waar in mindere tijden een beroep op kan worden gedaan', stelt Jansen.

De senior agararisch bedrijfsadviseur raadt daarnaast aan om voor een bepaalde periode prijsafspraken te maken met voerleveranciers in de vorm van vaste voerprijzen. Hij zegt dit in reactie op de voerwinst cijfers over het eerste kwartaal van Accon avm.

Laagst sinds vier jaar

De afgelopen vier jaar was de voerwinst bij de vleesvarkens nog nooit zo slecht. De voerwinst daalde in het eerste kwartaal met 36 procent van 14 euro in 2012 naar 9 euro (ex btw). De vleesprijs steeg met 8 cent per kilo, maar dit maakt het verschil niet goed.

De zeugenhouderijen boekten in het eerste kwartaal van 2013 (exclusief btw) een voerwinst van 172 euro ten opzichte van 196 euro in 2012. Een daling van 12,2 procent.

Overspannen markt

Sinds 2006 steeg de voerprijs met ruim 70 procent. Oorzaak is schaarste van de grondstoffen, wat leidt tot een overspannen markt. Ondanks de verwachting dat de voerprijzen van 2006 niet meer worden gehaald, is Janssen voorzichtig positief.

Hij vindt het nog te vroeg voor conclusies, maar verwacht echter dat wanneer de daling van de voerprijzen doorzet, de voerwinst voor zeugenhouders over heel 2013 nog bovengemiddeld kan eindigen.

Voor vleesvarkenshouders wordt het lastig om na zo’n eerste kwartaal het jaar gemiddeld af te sluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
Meer weer