Ruimtelijk plan Limburg trendbreuk pro landbouw

De land- en tuinbouw in Limburg hebben nog nooit zo’n agro-vriendelijk ruimtelijk plan gehad. Dat zei gedeputeerde Patrick van der Broeck op het LLTB-Jaarcongres eind november 2014 over het Provinciaal Omgevings Plan Limburg, kortweg POL2014. Het was toen zojuist door Provinciale Staten unaniem vastgesteld.

De nota heeft als inspirerende ambitie, dat Limburgse land- en tuinbouwbedrijven in 2025 een lust voor de omgeving moeten zijn. De boeren en tuinders zijn daarbij aan zet, de provincie faciliteert en ondersteunt het proces met onder andere subsidies voor maatschappelijk gewenste innovaties. Erkens: “We zijn samen met de provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties tot het inzicht gekomen, dat we weg moeten uit een situatie waarin agrarische ondernemers en overheden elkaar gevangen houden in een web van onzinnige regels. Die remmen vooruitgang en vernieuwing. De mooiste initiatieven ontstaan in constructieve dialoog tussen boeren, burgers en maatschappelijke organisaties, waarbij de overheid stimuleert. Maatwerk en ruimte voor innovatieve plannen. Anders gezegd: niet vinken maar vonken”.

Handhavingsbureaucratie

De provincie stuurt uitdrukkelijk niet op dieraantallen, bouwblokgrootte, of goothoogte, maar op het leveren van integrale kwaliteit waar zowel ondernemer, omgeving als samenleving baat bij hebben. Erkens: “Daarmee onderscheidt Limburg zich opvallend van veel andere provincies, waar gedetailleerde richtlijnen en maatlatten zijn opgesteld. Op sommige plekken gaat dit zover dat een vergunningaanvrager punten kan verdienen als hij een website heeft of een voetpad langs zijn bedrijf aanlegt. Daar rond om heen is dan weer een stevige handhavingsbureaucratie opgetuigd. Naar onze mening een volstrekt averechts werkende vorm van overheidsbemoeienis.”
In het nieuwe POL is het besef verankerd, dat ook de agrarische sector ontwikkelingsruimte nodig heeft om verder te kunnen verduurzamen en dat we zuinig moeten zijn op onze vruchtbare landbouwgrond. Erkens: “Daarmee is het nieuwe POL de kroon op het werk van vele jaren LLTB-belangenbehartiging . Samen verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het om. Andere provincies zouden hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Het is een trendbreuk in het denken over ruimtelijke ontwikkeling”.
In het POL 2014 staat beschreven, dat er na de bezuinigingen in Limburg tot 2027 nog 3.500 ha nieuwe natuur bijkomt in plaats van 6.500. Erkens: “Als natuurorganisaties spreken over afbraakbeleid zitten ze er dus naast, want er vindt nog stevige natuuraanleg plaats. Die oorspronkelijke 6.500 ha waren niet alleen vanuit het landbouwbelang volstrekt ongewenst, maar ook nog eens veel te veel hooi op de vork voor de uitvoeringspraktijk en tevens financieel onhaalbaar. Je kunt bedenken, dat ook de landbouw nog ruim 3.000 ha landbouw kwijtraakt, dat is niet niks, maar voor ons uiteindelijk aanvaardbaar.”

Goudgroene natuur

In het nieuwe POL is de voormalige EHS opgedeeld in goudgroene natuur (bestaande natuur en natuurontwikkelingsgebieden) en zilvergroene natuur (met name gebieden voor agrarisch natuurbeheer).
Het Rijk stelt voor de grondafwaardering, naast de beheersvergoeding, 85 procent subsidie beschikbaar. Natuurcompensatie dient in de goudgroene natuurzone te worden gerealiseerd. Voorheen mocht dat alleen buiten de EHS.
In de zilvergroene natuurzone is grondgebonden landbouw de hoofdfunctie. Hier voert de provincie een uitnodigingsbeleid voor agrarisch natuurbeheer. Dus geen verplichting. Voor de afwaardering van de grond draagt de provincie 50 procent bij.
De LLTB heeft bereikt dat de zilvergroene natuur niet meer onder het EHS-regime valt. Hier komt meer ruimte voor grondgebonden landbouw. In de bronsgroene landschapszone staan versterking van landschap in combinatie met agrarische activiteiten centraal (ook betaalde groenblauwe diensten). In de zonering buitengebied is de meeste ruimte voor intensievere vormen van land- en tuinbouw. Een nieuw IV-bedrijf is ook in een verwevingsgebied toegestaan als dit een knelgeval oplost. Beheer van natuur- en landschap op voormalige landbouwgronden zal de provincie zoveel mogelijk door boeren laten doen. Speciaal daarvoor heeft de LLTB de Stichting Natuurrijk Limburg opgericht , die net als terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten en Limburgs Landschap kan intekenen op aanleg- en of beheer van natuur en landschap door agrarische ondernemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer