Veeverlosser onder voorwaarden toegestaan

Het gebruik van het veeverlosapparaat - de geboortekrik - wordt vanaf 1 juli 2015 onder voorwaarden toegestaan. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in de Staatscourant.

Veeverlosser+onder+voorwaarden+toegestaan
© btndehaas.nl

De geboortekrik mag alleen worden gebruikt om de koe en het ongeboren kalf in noodsituaties te helpen en daarmee de overlevingskans van allebei te vergroten.

'Het verlosapparaat is een hulpmiddel als de geboorte niet vlot verloopt en het moederdier hulp nodig heeft. Door het gebruik van goede apparaten nu in bepaalde situaties toe te staan, help ik zowel de koe als de boer', stelde ze vanmiddag.

'De veeverlosser helpt bij een gedoseerde en vlotte geboorte. Het helpt zo zowel de koe als het kalf', reageert Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid van LTO.

Verboden

Op dit moment is het gebruik van veeverlosapparaten verboden, maar het bezit ervan is wel toegestaan.

Dierenartsen, landbouworganisaties en de Dierenbescherming zijn het er dan ook over eens dat het wenselijk is om het gebruik van het veeverlosapparaat wettelijk te regelen.

Eisen

Aan het gebruik van het veeverlosapparaat worden voorwaarden verbonden. Het gaat daarbij zowel om technische eisen waaraan het apparaat moet voldoen als om omstandigheden waaronder het apparaat mag worden gebruikt.

Het betreft onder meer om stabiliteitseisen en om de aanwezigheid van een trekkrachtindicator. Dat laatste is echter van toepassing voor verlossers die na 1 juli zijn aangeschaft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer