Er is natuurlijk al veel over geschreven: het melkquotum is na 31 jaar verdwenen. Wat gaat dit doen met de aanvoer van melk? Een paar jaar geleden werd voorspeld dat er een enorm aanbod van melk zou komen na de afschaffing, omdat er geen beperkingen meer zouden zijn. Door mijn functie bij de melkfabriek was dat daar natuurlijk ook een uitdaging. Want hoe gaan we deze melk vermarkten en verwerken in een te kleine verouderde fabriek?
Er is inmiddels een nieuwe fabriek gebouwd en dat zal weinig mensen zijn ontgaan. CONO is klaar voor de toekomst. Ook andere fabrieken zijn aan het uitbreiden of zoeken een samenwerking. A-ware heeft inmiddels een hele nieuwe kaasfabriek gebouwd.
Dat de groei niet onbeperkt kan zijn, weten we inmiddels allemaal. Dat komt door een aangescherpt mestbeleid en een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de groei beperkt door grondgebondenheid. Op zich een goede zaak, maar het maakt snelle groei moeilijker dan waar velen van ons op hoopten of op hebben ingezet.
De laatste jaren zijn al enorm veel stallen gebouwd om toch meer koeien te kunnen huisvesten, maar dit maakt dat de financiële ruimte voor velen van ons beperkt is geworden. En voor aankoop van grond moet je tegenwoordig diep in de buidel.
Ook wij doen mee aan deze groei. Zoals ik al eerder schreef, hebben wij voor de toekomst opvolging en willen wij ook nog heel wat jaren mee.
De stal is de afgelopen jaren meer dan vol geraakt en dus hebben wij bouwplannen. Vorig jaar is het traject van start gegaan met een aanvraag van een NB-wetvergunning. Deze is in augustus verleend, waardoor we door konden met de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Hieraan zaten nogal wat haken en ogen, maar de omgevingsvergunning is inmiddels verleend door de gemeente.
Nu is de eerste paal geslagen. Nog ruim zevenhonderd palen te gaan. Het zal de komende zomer hectisch worden, maar als alles volgend planning verloopt, zullen de melkkoeien komend najaar in de nieuwe stal worden gehuisvest.
Ook wij hebben dilemma’s van mestafzet of land erbij huren, wel of geen maïs zelf telen et cetera. Je hebt inmiddels complete Excelsheets nodig om te kunnen berekenen wat het voor je bedrijf betekent als je bepaalde keuzes wilt of kunt maken.
Veel koeien melken is al moeilijk genoeg. Het traject voor uitbreiding met de bijbehorende vergunningen is best lastig, maar de keuzes die je maakt om de groei van je bedrijf verantwoord te kunnen uitvoeren is tegenwoordig ook een hele klus.
En de overheid maar zeggen dat de wet- en regelgevinglast voor ondernemers eenvoudiger moet worden gemaakt. Ik merk er nog weinig van.
Elli Ruijter-Masteling
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6120M (WD) #692393
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8501 TO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6140M (MD) #63052
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (SO) #692146
Gebruikt, € 6.966
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Vrijdag24° / 11°0 %
-
Zaterdag21° / 14°30 %
-
Zondag21° / 14°95 %