E%2E+coli+in+rauwmelkse+Franse+kaasjes
Nieuws
© kaasboer

E. coli in rauwmelkse Franse kaasjes

De Escherichia coli (E. coli)-bacterie komt mogelijk voor in sommige rauwmelkse Franse kaasjes. Deze kaasjes moeten daarom worden weggegooid, meldt NVWA.

Het gaat om kazen van de producent Etoile du Vercors uit Frankrijk met identificatie FR 38 409 001 CE. E. coli zit mogelijk ook in de rauwmelkse kaas Saint Felicien, Saint Marcelin IPG, Sechon de Vache en Tommes du Dauphine met een houdbaarheidsdatum tussen 4 augustus en 3 september 2014.

De kaassoorten worden verkocht in diverse verpakkingen. Ze zijn ook verwerkt in tableaus met meerdere kaassoorten. De kazen worden verkocht in verschillende groothandels, bij kleine kaashandelaars, horecabedrijven en supermarkten. Het is volgens NVWA verstandig om deze kaas weg te gooien.

Voedselvergiftiging

De aangetroffen Escherichia coli O26 H11-variant kan ernstige voedselvergiftigingen veroorzaken. De symptomen kunnen optreden in de eerste week na het eten van deze kazen waarbij het gaat om maagdarminfecties die gepaard kunnen gaan met bloederige diarree al of niet gepaard met koorts.

In zeer ernstige gevallen kunnen nierstoornissen optreden bij jonge kinderen.

Hardnekkige infectie

E. coli kan ook een ernstige en hardnekkige mastitisinfectie bij koeien veroorzaken. Mogelijk is de bacterie zo ook in de melk gekomen. Hygiënisch werken is belangrijk om een zieke koe van deze omgevingsbacterie te voorkomen.

Voor veel Nederlandse kazen wordt de melk verhit om eventuele bacteriën te doden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer