Watercoalities West krijgen verder vorm

West-Nederland - De coalities van de waterschappen De Stichtse Rijnlanden, Delfland en Amstel, Gooi en Vecht zijn definitief rond. De coalitie van Rivierenland is gewijzigd.

Mike SchellartBij Amstel, Gooi & Vecht vormen VVD, CDA, PvdA, Water Natuurlijk en de fractie Ongebouwd het college. ‘De formatie verliep vrij soepel’, meldt melkveehouder Gerard Korrel (CDA), die weer hoogheemraad is.
Naast Korrel is ook melkveehouder Pieter Kruiswijk (Ongebouwd) dagelijks bestuurder. ‘Van de vier boeren in het waterschap zitten er twee in het college. Daarmee zijn de agrarische belangen geborgd’, stelt Korrel, die met Kruiswijk het volledige buitengebied in portefeuille heeft.
‘Daarmee vormen we een blok richting het stedelijke gebied. Bijna de helft van de kiezers komt uit Amsterdam. Je ziet dat er dan ook meer aandacht is voor de steden.’
Het coalitieakkoord heeft als titel ‘Waterbewust’. Het nieuwe college wil de vier W’s, waterschap, wetenschap, werk en welzijn, met elkaar verbinden. ‘Het is deze verbinding die nodig is om van technologische inventies te komen naar maatschappelijke innovaties die nieuwe waarden creëren’, zo staat in het akkoord.
Bij De Stichtse Rijnlanden hebben de fracties van Water Natuurlijk, CDA, PvdA en Landbouw, Natuur en Economie samen een coalitie gevormd. Ook is er een coalitieakkoord. De hoogheemraden worden volgende week bekendgemaakt.
Opvallend is dat de geborgde fracties van Ongebouwd, Gebouwd en Natuur zich hebben verenigd in Landbouw, Natuur en Economie. Dit vanwege de goede samenwerking tussen deze zeven geborgde zetels en de standpunten die vrij dicht bij elkaar liggen, luidt de motivatie.

Delfland en Rivierenland

Bij Delfland hebben VVD, Algemene Waterschapspartij, fractie Bedrijven/Ongebouwd, CDA en Water Natuurlijk een akkoord bereikt. Bedrijven en Ongebouwd hebben een fractie gevormd en leveren een hoogheemraad: Han van Olphen. Daarmee is Delfland met Schieland en de Krimpenerwaard het enige waterschap in het Westen waar geen agrariër in het college zit.
Twee principes staan centraal, meldt formateur en heemraad Marcel Houtzager. ‘De vervuiler betaalt en we willen de lasten niet doorschuiven naar de toekomstige generatie. Dat betekent dat we de tarieven niet meer laten stijgen dan strikt noodzakelijk.’
Andere aandachtspunten zijn het zoeken naar oplossingen om water langer vast te houden en nog meer stoffen verwijderen uit het afvalwater en grondstoffen hieruit terugwinnen.
Bij Rivierenland gaan CDA, Water Natuurlijk, SGP/CU en de fractie Ongebouwd uiteindelijk met de PvdA in zee, en niet met VVD/AWP. Tussen de partijen was geen wederzijds vertrouwen. De VVD noemt als reden dat innovatie en vernieuwing geen prominente plek kregen in het college met een aparte portefeuille.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer