Veel minder GMO-subsidie 2014

Nederlandse producentenorganisaties in groenten en fruit hebben in 2014 ruim 27 miljoen euro uit de pot van de Gemeenschappelijke Markt Ordening (GMO) ontvangen. Dat is slechts een kwart van eerdere jaren.

Koen van WijkDat blijkt uit de cijfers van Europese subsidies die het ministerie van Economische Zaken woensdag heeft gepubliceerd. In 2013 bedroeg het uitgekeerde GMO-bedrag voor afzetorganisaties in de voedingstuinbouw nog 73 miljoen euro, in 2012 70 miljoen euro en in 2011 75 miljoen euro.
In een toelichting schrijft het ministerie de daling toe aan het intrekken van de GMO-erkenning van een grote telerscoöperatie en aan diverse schorsingen.
In 2013 werd de GMO-erkenning van FreshQ ingetrokken door het Productschap Tuinbouw. Met terugwerkende kracht moest deze telersvereniging de ontvangen bedragen terugbetalen, tot en met 2010. Voor 2014 moest FresQ zo’n 1,2 miljoen euro inleveren.

DOOR en Harvest House

‘Dit geeft mede het grote verschil aan. Voor FresQ zijn de telersverenigingen DOOR en Harvest House in de plaats gekomen. Die zijn niet GMO-erkend’, licht secretaris Ad Klaassen van het GroentenFruit Huis toe.
‘Deze cijfers geven bovendien een vertekend beeld omdat het om een gebroken boekjaar gaat, dus een deel van de toegekende gelden zijn niet meegerekend’, verklaart Klaassen. Het Europese boekjaar loopt van 1 oktober tot 1 oktober.
De schorsingen hebben te maken met onterecht uitgekeerde subsidies die moesten worden terugbetaald, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.
Ook zijn er betalingen pas na sluiting van het boekjaar verricht, doordat sommige afzetorganisaties niet tijdig alle informatie op orde hadden.
Afzetorganisaties mogen GMO-geld inzetten voor activiteiten om de afzet te verbeteren.
In 2014 ging het grootste bedrag naar veiling ZON, 5,9 miljoen euro in totaal. Hierbij zijn ook buitengewone marktondersteunende maatregelen meegeteld. Van Nature kreeg 5,2 miljoen euro, Best of Four was met 2,7 miljoen euro de derde ontvanger.
De coöperaties Funghi en Kompany ontvingen beide 1,6 miljoen euro. Coöperatie Coforta (The Greenery) ontving 2,5 miljoen euro, tegenover 22 miljoen euro het jaar ervoor.

EHEC-crisis

Naast GMO-subsidie ontvingen afzetorganisaties nog kleinere bedragen in de vorm van buitengewone maatregelen met betrekking tot de EHEC-crisis in 2011.
De steunmaatregelen voor de Russische importboycot zijn nog niet in de cijfers van 2014 verwerkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer