Fosfaatplafond in zicht

De Nederlandse veehouderij nadert het fosfaatplafond. Daarmee dreigen ook de dierrechten voor melkvee ingevoerd te worden. De Tweede Kamer drong er deze week bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) op aan om naar alternatieven te zoeken.


Maar de staatssecretaris wil daar vooralsnog niet van weten. ‘Als de veehouderij door het fosfaatplafond heen gaat, moet ik een ring leggen om de sector.’ Ze stelt dat dierrechten de meest effectieve optie zijn. Op het ministerie van EZ wordt al wetgeving voorbereid om dierrechten voor de melkveehouderij in te kunnen voeren als dat nodig blijkt te zijn.
Voorlopige cijfers van het ministerie van EZ geven aan dat in 2014 in totaal 168 miljoen kilo fosfaat is geproduceerd door de Nederlandse veehouderij. Het nationale fosfaatproductieplafond is 172,9 miljoen kilo fosfaat.
Partijen als CDA, CU en SGP dringen er bij de staatssecretaris op aan om alternatieven te onderzoeken. Maar Dijksma wil eerst de fosfaatproductiecijfers over 2014 afwachten.
‘Het stoort me dat de staatssecretaris alleen dierrechten noemt’, zegt Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. ‘We denken als zuivelsector ook al na over alternatieven.’
De VVD stelt dat Brussel innovatie in de mestverwerking frustreert door mineralenconcentraat niet als kunstmestvervanger te erkennen. Dijksma erkent dat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer