TTIP: wantrouwen over handelsverdrag groeit

Mensenrechten, democratie en rechtsstaat komen ernstig onder druk te staan wanneer de Europese Unie een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten afsluit. Dat zwarte scenario staat verwoord in een officiële Kamermotie. Loopt de discussie over TTIP uit de hand?

Jan van LiereIn juli 2013 schoven onderhandelaars uit Brussel en Washington voor het eerst aan tafel. Hun opdracht luidde een handelsakkoord uit te werken dat onnodige belemmeringen in de wederzijdse handel wegneemt, importtarieven afbouwt en de toegang tot elkaars markten verbetert. De werktitel was Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP).
TTIP moet een open markt creëren voor 800 miljoen consumenten en bedrijven. Na bijna twee jaar onderhandelen is een overeenkomst echter nog niet in zicht. Hoe de gesprekken precies verlopen, blijft onduidelijk. Tegelijkertijd neemt de maatschappelijke onrust over de mogelijke gevolgen van een handelsakkoord toe.
Was in 2013 slechts een enkeling geïnteresseerd in de onderhandelingen, nu is het een hot item in de media. Steeds meer doemscenario’s worden gepresenteerd over wat Europa moet accepteren van de Verenigde Staten. Het openen van de grenzen voor ‘chloorkip’ en hormoonvlees zijn maar twee van de gepresenteerde schrikbeelden.
De Nederlandse overheid organiseert openbare consultaties waarbij ondernemers, vakbonden, maatschappelijke organisaties en burgers worden uitgenodigd. Het bereik -en dus het effect- daarvan is gering; het wantrouwen bij het grote publiek wordt eerder groter dan kleiner.
In de Tweede Kamer is door de PvdD een motie is ingediend om meteen met de onderhandelingen te stoppen. Die ging veel fracties te ver, maar er leeft wel een fors wantrouwen. Men vreest afbraak van het hoge beschermingsniveau voor wat betreft gezondheid, sociale standaarden, milieuwetgeving en consumenten- en rechtsbescherming.
Het kabinet bezweert dat dat niet ter discussie staat. ‘In de onderhandelingsdocumenten van de EU over sanitaire en fytosanitaire maatregelen staat niets over chloorkippen en hormoonvlees. Wij willen hier helemaal niet over onderhandelen’, zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.
Het is onzeker hoe de maatschappelijke stemming over TTIP zich verder ontwikkelt. Meer transparantie en duidelijkheid zijn basisvoorwaarden om begrip te kweken voor dit handelsakkoord. Daarvoor ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid, die daarin nog flinke stappen kan zetten.
Maar ook het bedrijfsleven, dat voordelen verwacht van vrijere handel met de VS, kan zich inspannen om de ontsporende discussie weer op de rails te zetten. LTO-voorzitter Albert Jan Maat weersprak deze week in een opinie in dagblad Trouw de ‘onzin’ die over een mogelijk akkoord wordt gedebiteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer