Opslag zonne-energie in accu

Dit jaar krijgt de eerste groep sui-kerbietentelers van Cosun de uitkering van de UB-BBU-gelden. De meeste telers moeten hier belasting over betalen. Wie het geld gebruikt voor een investering op de milieu-lijst, kan wat winst wegpoetsen. Jan Reinier de Jong uit Odoorn kiest voor zonnepanelen met een accu.

Han ReindsenDe pot voor de Uitkeringsregeling Bieten (UB) en bedrijfsbeëindigingsuitkeringen (BBU) is volgens Cosun 240 miljoen euro groot. Voor individuele akkerbouwers kan het gaan om enkele tienduizenden euro’s. De fiscus ziet dit als extra inkomen.
‘Je kunt de fiscale gevolgen beperken door te investeren in bedrijfsmiddelen met direct een grote aftrekpost’, zegt accountant Herman Wilkens van Flynth in Emmen. ‘Denk aan investeringen die op de Vamil-lijst staan of die in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek.’
Bij andere investeringen, bijvoorbeeld een nieuwe trekker, is het voordeel veel minder. ‘Bij bedrijfsmiddelen die op de milieulijst staan is het van belang dat het gaat om investeringen die rendement geven. Het moet wel wat toevoegen aan het bedrijf’, benadrukt Wilkens.
Akkerbouwer De Jong krijgt zo’n 55.000 euro aan UB-BBU-gelden. Hij heeft het geld in april aangevraagd. De Jong heeft een mei-meiboekhouding en moest daarom snel beslissen over een eventuele investering. Hij gebruikt het geld voor 700 extra zonnepanelen en een grote accu.
‘Drie jaar geleden hebben we de eerste zonnepanelen gekocht’, vertelt De Jong. ‘De productie is soms meer dan door de meter naar het openbare net kan. Een deel van de zonnepanelen zetten we soms stil, en dat is jammer. Sinds vorig voorjaar denken we daarom aan opslag van zonne-energie in accu’s.’
Al enige tijd heeft De Jong een proefopstelling met een lithium-ion accu van 25 kilowattuur. Over een maand of drie komt de echte accu van 275 kilowattuur. Zo’n accu past in een kleine zeecontainer en weegt in totaal zo’n 8.000 kilo. De levensduur is minimaal tien jaar.
Voordeel van opslag in een accu is dat er geen omvormers nodig zijn in het zonnesysteem. Dit omvormdeel zit in de accu. ‘Collega’s die nu een compleet zonnesysteem kopen en straks met een accu aan de slag willen, hebben de omvormers voor niets gekocht. Dat is 10 tot 15 procent van de investering’, zegt De Jong.
Rob van Leeuwen van Jules Energy in Alphen aan den Rijn is bezig om een systeem te ontwikkelen waarbij De Jong de stroom kan leveren op het moment dat deze het duurst is.
Het systeem houdt rekening met het weer en de voorraad stroom in de accu. Drie maal de prijs van normaal behoort tot de mogelijkheden: 12 tot 15 cent per kilowattuur (zonder SDE).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer