Snijmaïs bij NB-vergunning Overijssel

Vleeskuikenhouders in Overijssel kunnen de maatregel ‘snijmaïssilage als strooisel’ gebruiken bij hun aanvraag voor een Natuurbeschermingswetvergunning.

René LuijmesProeftuin Natura 2000 Overijssel onderzocht de mogelijkheden om de uitstoot van ammoniak in vleeskuikenstallen terug te dringen. Met succes: snijmaïssilage als strooisel geeft een ammoniakreductie van ongeveer 40 procent ten opzichte van regulier strooisel als houtkrullen, tarwestro en koolzaadstro.
Daarnaast blijkt dat er minder voetzoollaesies en besmettingen met salmonella voorkomen.
Volgens Gerard Migchels, coördinator van Wageningen UR en betrokken bij Proeftuin Natura 2000 Overijssel, gelden er voorwaarden voor het toepassen van ‘snijmaïssilage als strooisel’, als een vleeskuikenhouder deze maatregel wil gebruiken bij de aanvraag van een Natuurbeschermingswetvergunning.
‘Voorlopig is het alleen toegestaan om snijmaïssilage met 35 tot 40 procent droge stof te gebruiken en dat moet op het eigen bedrijf zijn gedroogd’, zegt Migchels.
Het gebruik van extern gedroogd maïsstrooisel valt niet onder de maatregel. ‘En voordat de kuikens worden geplaatst, moet de maïs in de stal verder worden gedroogd tot 85 tot 90 procent droge stof.’
Voor een goede emissiereducerende werking moet de snijmaïs minimaal twee maanden in de kuil zitten. Die dient een pH-waarde van minder dan 4,3 te hebben. Verder brengt de pluimveehouder per vierkante meter 1,5 tot 2 kilo maïs in de kuikenstal. Daarbij heeft de maïs een haksellengte van 6 tot 8 millimeter.
Het drogen van de snijmaïs leidt tot een hoger energieverbruik. De stal staat enkele dagen langer leeg. Daarnaast blijkt er geen negatief effect te zijn op de technische groeiresultaten en verbetert het dierenwelzijn.
Als het product onvoldoende is gedroogd, is er kans op schimmelvorming en neemt de kans op aandoeningen aan de luchtwegen toe. Ook is snijmaïs minder geschikt voor eenden- en kalkoenenhouders, omdat zij regelmatig moeten bijstrooien.

Zo droog mogelijk

Paul Hannink in Manderveen gebruikt al tweeënhalf jaar snijmaïs als strooisel voor zijn 150.000 vleeskuikens. Hij droogt de maïs tijdens het opwarmen van de stal in twee tot drie dagen. ‘De maïs moet het liefst zo droog mogelijk zijn, maar het is onverstandig om deze op stam te laten staan tot 40 procent droge stof.’
Hier kan schimmel in groeien: rode kraaltjes. ‘Als je deze in de stal krijgt en de kuikens eten ze op, dan krijg je zeker zeer hoge uitval: mogelijk 40 procent door aspergillus.’
De vleeskuikenhouder adviseert niet meer dan 2 kilo per vierkante meter in de stal te doen. ‘Anders droogt de maïs niet goed. Aangedroogde maïs droogt het beste als de kuikens erin gaan roeren en pikken.’
Hannink heeft geen aandacht besteed aan de energiekosten. ‘Feit is dat de relatieve vochtigheid in de stal langer hoger blijft met verse maïs.’ Snijmaïs blijkt goedkoper dan houtkrullen. Zo kostten 2.500 kilo verse maïs 162,50 euro en 960 kilo houtkrullen 288 euro. Het verschil is circa 120 euro op 1.200 vierkante meter.
Doel van het systeem is ontwikkelingsruimte van het bedrijf binnen de Natuurbeschermingswetvergunning. ‘Als deze op de RAV-lijst komt, is dat winst en kunnen we het gebruiken’, zegt Hannink. ‘Handicap is dat we de norm voor emissiearm nog niet halen. We moeten meer doen. We hadden relatief goedkoop invulling kunnen geven aan het doel met een managementmaatregel.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer