Kom in de Kas

Als jullie dit lezen, is het zover. Standaard in het eerste weekend van april, dit jaar een week later omdat Pasen in het eerste weekend werd gevierd. Het jaarlijkse publieke evenement dat vanaf 1977 onder de naam Kom in Kas bestaat.
Kom in de Kas is ooit ontstaan tijdens de Floriade van 1960 waar consumenten enthousiast waren over een presentatie van de groenteteelt. Hierna vroegen tuinders zich af of het niet leuk zou zijn om consumenten in de kas te laten kijken.
Tijdens Kom in de Kas openen tweehonderd glastuinders (groente-, bloemen- en plantentelers) hun deuren om te laten zien waar ze trots op zijn.
Zolang ik besta, bestaat er dus ook Kom in de Kas. Bij ons in de regio is dit evenement het ene jaar bij ons in Erica en het andere jaar wordt het in Klazienaveen georganiseerd.
Zolang als ik mij kan herinneren, is mijn opa elk jaar bezig met Kom in de Kas. Landelijke vergaderingen, regiovergaderingen, vrijwilligers zoeken en elk jaar een mooie tentoonstelling in elkaar zetten waar de producten uit de regio op een mooie manier worden gepresenteerd.
Een paar jaar geleden heeft mijn opa het stokje overgedragen aan zijn opvolger en samen met Stichting Tuinbouw Emmen is het concept de laatste jaren doorgezet.
Dit jaar is er door bezuinigingen bij gemeente Emmen geen geld meer beschikbaar om de stichting te helpen met Kom in de Kas.
Dus moeten we het als glastuinders weer zelf doen.
Geen probleem, er waren genoeg vrijwilligers beschikbaar om dit mooie evenement te blijven organiseren.
Met zeven glastuinders, onder wie ikzelf, hebben we de boel opgepakt en het evenement weer op poten gezet.
In voorbereiding hierop hadden we een feest, waarin we afscheid namen van de leden van Stichting Tuinbouw Emmen en de nieuwe organisatie werd voorgesteld. Mijn opa was ook uitgenodigd.
Samen zijn we erheen gegaan. Hij was trots op mij, zijn kleindochter, en het feit dat Kom in de Kas nog steeds zo breed wordt gedragen.
Samen hebben we een fantastische avond gehad. Helaas is mijn opa op 17 maart overleden.
Nu ik dit schrijf zijn we bezig met de laatste loodjes voor de 38ste editie van Kom in de Kas. De vrijwilligers bouwen de tentoonstelling op en zetten de laatste puntjes op de i.
En mijn opa, die kijkt vast mee en ziet hoe ook dit jaar de glastuinders en het publiek weer kunnen genieten van dit mooie evenement.

Inge de Vries

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer