Zuivelsector+positief+invulling+melkveewet
Nieuws
© Marcel Bekken

Zuivelsector positief invulling melkveewet

De zuivelsector is tevreden dat er nu duidelijkheid is over de wijze waarop staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) een verantwoorde ontwikkeling van de melkveehouderij mogelijk wil maken.

Met de maandag gepresenteerde nadere invulling van de 'Melkveewet' stelt de staatssecretaris melkveehouders in staat hun bedrijf uit te breiden. Wel onder de voorwaarde dat zij voor een deel van die groei grond verwerven om de extra mest kwijt te kunnen.

Daarmee steunt de staatssecretaris de visie van de sector en de door de sector zelf reeds genomen maatregelen, stellen LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Balans

De voorgestelde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) versterkt de inzet van de zuivelsector, stellen de partijen. 'Het zorgt er voor dat bij toename van het aantal melkkoeien op een bedrijf met een mestoverschot groter dan 20 kilogram per hectare ook de hoeveelheid grond in gebruik toeneemt.'

Dat is naar wens van de sector, want daarmee blijft de verhouding tussen de omvang van de veestapel en de hoeveelheid grond in balans.

Weidegang

De zuivelsector heeft in haar visie aangegeven dat de melkveehouderij grondgebonden is en moet blijven, dat weidegang behouden blijft en dat melk wordt geproduceerd binnen de milieuvoorwaarden.

'De AMvB geeft een extra impuls aan de maatregelen die de zuivelsector zelf al heeft genomen om met een efficiënter gebruik van grondstoffen te produceren', stelt de zuivelsector.

KringloopWijzer

Voorbeeld daarvan is het verplichte gebruik van de KringloopWijzer voor bedrijven met een fosfaatoverschot als instrument voor een efficiëntere benutting van mineralen.

'Ook zijn aanvullende afspraken met de veevoersector gemaakt over het verder verminderen van fosfaat in het veevoer', verzekert de zuivelsector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer