Wolf+afkomstig+uit+roedel+wolven+Duitsland
Nieuws
© Wikipedia

Wolf afkomstig uit roedel wolven Duitsland

De wolf die begin maart door Drenthe en Groningen liep, komt van een roedel uit Duitsland. Het gaat om een jong dier uit de roedel Munster in de regio Hamburg-Bremen. Dat blijkt uit DNA-analyses.

Begin vorige maand was Nederland in de ban van een wolf van onbekende oorsprong, die enkele dagen door Drenthe en Groningen liep.

Op grond van uiterlijke kenmerken is het dier toen al door deskundigen van het bureau Lupus uit Duitsland als wolf aangemerkt.

Nadat enkele gewonde en soms doodgebeten schapen waren aangetroffen langs de route die het dier aflegde, was de vraag of dit door de wolf was veroorzaakt.

Daarvoor is bij de schapen sectie en DNA-onderzoek verricht.

DNA-onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoeksinstituut Alterra heeft in opdracht van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie waar het Faunafonds sinds 2014 onder valt, twee dode schapen onderzocht om op basis van de verwondingen meer inzicht te krijgen.

De wolf is overigens in Duitsland voor het laatst gezien op 13 maart, in de omgeving van Oldenburg. Daarna zijn er geen waarnemingen meer geweest.

Schade

Nu in een aantal gevallen is bewezen dat een wolf verantwoordelijk is voor het doden of verwonden van enkele schapen zullen de provincies Drenthe en Groningen en het Faunafonds zorg dragen voor verdere afwikkeling van de schade bij de gedupeerde boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer