Schade door wolf volledig vergoed

Mochten veehouders schade ondervinden van wolven,dan wordt deze schade vooralsnog voor 100 procent vergoed. Wel moet worden aangetoond dat deze schade door een wolf is veroorzaakt.

Schade+door+wolf+volledig+vergoed
© 123SF niet factureren

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een schriftelijk antwoord op Kamervragen.

Vooruitlopend op de wettelijke bescherming van de wolf, wordt in eventuele gevallen de diersoort beoordeeld als 'Habitatrichtlijnsoort'. Eventuele schadegevallen door een zwervende wolf zonder territorium zullen als zodanig worden behandeld.

Voorwaarde

De beoordeling wil zeggen dat een tegemoetkoming kan worden verleend van 100 procent van de getaxeerde schade. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Zo moet het gaan om schade aan bedrijfsmatig gehouden dieren. Verder moet worden aangetoond dat de schade door een wolf wordt veroorzaakt. Dat kan door sectie op het kadaver, sporenonderzoek of een DNA-analyse.

Om een goede analyse te kunnen uitvoeren, moet schade binnen 24 uur worden gemeld en het kadaver op de vondstlocatie blijven, zodat sporen niet worden gewist.

Grote kans

Dijksma acht de kans groot dat de wolf naar Nederland komt, zeker nu er in Duitsland dicht bij de grens met Nederland wolven zijn aangetroffen. Ook vanuit Frankrijk kunnen wolven via België in Nederland terecht komen.

De staatssecretaris benadrukt in haar brief dat de wolf ongevaarlijk is voor de mens. Wel kan het voeren van wolven de dieren opdringerig maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer