Wolf in ons land kost 500 schapen het leven

De herintrede van de wolf in Nederland kost jaarlijks vijfhonderd schapen het leven. LTO vakgroepvoorzitter Schapenhouderij Jeljer Wynia is ongerust over de gevolgen die dit kan hebben voor zijn sector.

Wolf+in+ons+land+kost+500+schapen+het+leven
© Europese Commissie

'Het is heel moeilijk om onze kuddes goed te beschermen tegen de wolf. Dat vraagt te grote inspanningen. Daarom vinden wij dat vooraf duidelijk moet zijn wat hoe eventuele schade wordt vergoed', zegt Wynia.

De vakgroepvoorzitter luidde gisteren in De Telegraaf de noodklok. Hij wijst er op dat de natuur in Nederland zo is aangepast dat de wolf kan terugkeren. In Oost-Nederland zou al een wolf zijn gesignaleerd.

Maatschappelijke wens

'Als dat een maatschappelijke wens is en we het er in Nederland over eens zijn dat de wolf vrij kan rondlopen, dan moeten we er ook maatschappelijk geld voor over hebben om onze schapenhouders te compenseren', stelt Wynia.

De wolf is sinds 1 juli van dit jaar, zoals in april door staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) is aangekondigd, via een ministeriële regeling aangewezen als beschermde diersoort.

Schadevergoeding

Het Faunafonds heeft dat direct ingevoerd en dat betekent dat eventuele schade vergoed wordt uit het Faunafonds. Wynia: 'Dat is een goede ontwikkeling. Weten we als sector waar we kunnen aankloppen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer