Dijksma+start+laatste+fase+PAS
Nieuws
© Jos van Leeuwen

Dijksma start laatste fase PAS

De afronding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gaat de laatste fase in. Vandaag start staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) het bestuurlijk overleg met de provincies, nadat ze daarvoor gisteravond steun kreeg van de Tweede Kamer.

De brede steun die Dijksma in de Kamer signaleerde, gaat gepaard met veel zorgen en twijfels. Vooral coalitiepartij VVD heeft moeite om 'ja' te zeggen tegen de plannen die nu voorliggen.

Woordvoerder Helma Lodders zou liever meer tijd nemen om tot een degelijk PAS-progamma te komen waar ondernemers goed mee uit de voeten kunnen. Dat mag volgens haar ten koste gaan van een snelle invoering. 'Voor de VVD gaat zorgvuldigheid boven snelheid.'

Ontwikkelingsruimte

Een zorgpunt voor meerdere fracties is de vraag of de veehouderij ook werkelijk de ontwikkelingsruimte krijgt waar de sector recht op heeft. Dijksma wil daarvoor de eerste drie jaar geen extra maatregelen treffen. Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders hadden daar eerder in een motie op aangedrongen.

Ze stelt dat de overheid het afgesloten convenant nakomt. 'Ik ben mijn handtekening waard.' Dijksma benadrukt dat de provincies er aan mee zullen werken dat in alle gebieden ruimte beschikbaar komt.

Geen schotten

Pas in de tweede PAS-periode wil Dijksma de ontwikkelingsruimte voor de veehouderij eventueel wel vastleggen. 'Ik wil nu geen schotten neerzetten. Dat zou de flexibiliteit uit het PAS-programma halen.'

Het blijft nog onduidelijk wanneer de PAS-programma's precies in werking treden. Eerder noemde de staatssecretaris 1 juli. Die datum neemt ze nu niet meer in de mond. 'Rond de zomer' en 'het begin van de zomer' zijn de termen die ze in de Kamer gebruikte.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  70 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer