PAS%2Druimte%3A+3+mol+per+hectare
Nieuws
© jos thelosen

PAS-ruimte: 3 mol per hectare

Provincies willen 3 mol per hectare aanhouden voor uitbreiding van veehouderijbedrijven nabij Natura 2000 gebieden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de grens van 3 mol per hectare te stellen willen provincies voorkomen dat grote bedrijven in één keer de beschikbare ontwikkelingsruimte benutten.

Theoretisch kunnen daarmee op basis van de verwachte economische groei van 2,5 procent gemiddeld 94 procent van de vergunningaanvragen in Nederland worden verleend, zo verwachten de provincies.

De begrenzing wordt gesteld voor de eerste PAS-periode van 6 jaar. De 3 mol is een gemiddelde cumulatieve waarde dat wil zeggen dat een boer over de 6 jaar maximaal 3 mol kan aanvragen. Dat kan in één keer of in stappen van bijvoorbeeld 3 x 1 mol.

Aanvraag realiseren

Verder willen de provincies voorkomen dat onnodig ontwikkelingsruimte wordt toegedeeld. Gedacht wordt aan een termijn van 2 jaar waarbinnen een aanvraag gerealiseerd moet zijn, anders vervalt de vergunning en wordt de ontwikkelingsruimte weer bijgeschreven.

Interimmers

De provincies geven aan de interimmers te vergunnen op basis van het feitelijk gebruik. Dat betekent dat het aantal dieren dat een veehouder in 2012, 2012 of 2014 op stal had, opgegeven kan worden.

Over de wijze waarop het vergunnen vorm krijgt en hoe ondernemers dit kunnen regelen, zullen provincies belanghebbenden en maatschappelijke partners via de website informeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer