Boeren+Schier+doen+proef+met+biodiversiteit
Nieuws
© NVT

Boeren Schier doen proef met biodiversiteit

De zeven melkveehouders op Schiermonnikoog willen ook na de invoering van de PAS een inkomen blijven verdienen op het eiland. Zij gaan proefdraaien met het businessmodel biodiversiteit in de melkveehouderij.

Schiermonnikoog maakt deel uit van drie Natura 2000-gebieden: de Waddenzee, de Noordzee en de Duinen. Met name de grijze duinen zijn zeer stikstofgevoelig.

Louis Bolk Instituut

Het businessmodel is een initiatief van het Louis Bolk Instituut dat vorig jaar samen met Royal FrieslandCampina, Rabobank en het Wereld Natuur Fonds een kader hiervoor opstelde.

'Doel is dat de zeven boeren een goed inkomen kunnen blijven houden met het verminderen van de stikstofdepositie', beklemtoont hun adviseur Herman Hofstee van D&U Groep.

Schierproduct

Een eerste brainstormsessie vond onlangs plaats, hierbij passeerden natuurweiden en het meer vermarkten van een Schierproduct de revue.

Hofstee: 'Schiermonnikoog is Nederland in het klein. De boeren lopen hier in een afgesloten gebied tegen dezelfde problemen aan als veel boeren aan de vaste wal. Hoe kan de melkveehouderij vooruit, terwijl je niet verder kunt groeien?'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer