Eisen grondgebonden groei voor heel 2015

De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die grondgebonden groei voor de melkveehouderij gaat regelen, krijgt een 'reikwijdte' over heel 2015. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) verzekert dat de Eerste Kamer.

Eisen+grondgebonden+groei+voor+heel+2015
© Dirk Hol

Dijksma moest vanmiddag in de Senaat uitleggen waarom het zo lang duurt voordat de AMvB klaar is. Vooral PvdD, GroenLinks, SP en de Onafhankelijke Senaats Fractie maken zich daar zorgen over.

Zorgvuldige voorbereiding

Dijksma ging niet in op de suggestie dat er onenigheid is binnen de coalitie. Wel legde ze uit dat een zorgvuldige voorbereiding van de AMvB tijd kost.

Ze weersprak de vrees van de Partij voor de Dieren dat de komende maanden een ongebreidelde groei van de melkveehouderij plaats kan vinden. Sinds 1 januari is de Melkveewet van kracht en er gelden randvoorwaarden op het gebied van het milieu.

Afgerekend

Bovendien worden de veehouders uiteindelijk afgerekend op hun fosfaatproductie over heel 2015, stelt Dijksma. Die afrekening vindt plaats op basis van de AMvB waarvan de inhoud nu nog niet bekend is.

Op de vraag of een terugwerkende kracht juridisch stand kan houden, gaf de staatssecretaris geen antwoord. Ze zei wel dat ze nu 'op zeer korte termijn' met de betrokken partijen over een voorstel gaat praten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer