Mestzak tegen te lichte monsters

BLGG AgroXpertus in Wageningen brengt sinds deze week mestzakken op de markt voor het bemonsteren van vaste mest. Dat gebeurde tot voor kort met mestpotten, maar door het soortelijk gewicht van bepaalde typen vaste mest was het lastig om deze te vullen tot het vereiste minimum gewicht.

Pieter StokkermansSinds 1 januari moet een mestmonster minimaal 500 gram mest bevatten. De potjes waren voor sommige vaste meststoffen te klein om dit gewicht te halen. Monsters met een te laag gewicht mochten hierdoor niet meer worden geanalyseerd.
Dit leverde veel problemen op. Voorafgaand aan het onderzoek wordt ieder monster gewogen. Monsters met een te laag gewicht werden niet geanalyseerd. Veel mestpotten werden afgekeurd omdat ze te licht waren. Met forfaitaire afhandelingen als resultaat voor de markt.

Woedende reacties

Dit leidde tot woedende reacties vanuit loonwerkersbond Cumela en LTO. De wet stond het echter niet toe om een alternatieve verpakking te gebruiken. Daarop werd een overgangsperiode in het leven geroepen, waarin laboratoria verpakkingsmateriaal konden ontwikkelen.
Binnen BLGG heeft een team van medewerkers deze zak ontwikkeld. Die is inmiddels in de praktijk getest. Er is gekeken of de plastic zak voldoende mest kan bevatten en gelet op het registratiesysteem met barcodes.
Inmiddels worden de eerste mestzakken uitgeleverd. Vanaf 1 april is het toegestaan om mestmonsters van vaste mest middels deze zak op te sturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer