Erkenning veeverzamelcentra opgeschort

De erkenningen van twee verzamelcentra voor schapen zijn per direct ingetrokken, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Erkenning+veeverzamelcentra+opgeschort
© Douwe Korting

De schapen waren afkomstig van verschillende bedrijven en werden van het ene verzamelcentrum naar het andere vervoerd. Dat gebeurde voordat zij werden geëxporteerd of afgevoerd naar het slachthuis.

Deze 'tweede verzamelslag' is verboden volgens de Regeling preventie, geeft de NVWA aan. Doel van die regeling is het voorkomen van de verspreiding van besmettelijke dierziekten.

Verschillende bedrijven

In de periode 5 december 2014 tot en met 6 maart 2015 werden iedere week schapen afkomstig van verschillende bedrijven van een verzamelcentrum in Noord-Nederland vervoerd naar één in het zuidoosten van het land.

Ook blijken de in- en uitslagregisters van de verzamelcentra niet volledig te zijn en werden er onjuiste vervoers- en Voedsel Keten Informatie (VKI ) formulieren gebruikt.

Identificatie en Registratie

De schapen werden bovendien niet goed gemeld in het Identificatie- en Registratiesysteem. De verzamelcentra gaan pas weer open als er afdoende maatregelen zijn genomen om overtredingen te voorkomen.

Daarnaast maakt de NVWA proces-verbaal op tegen de betrokkenen. De dienst blijft de komende tijd toezien op naleving van de preventieregelgeving.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer