Liquiditeit probleem melkveehouderij

Een kwart van de melkveehouders heeft op dit moment te maken met een liquiditeitskrapte. Dat verwacht DLV-er Vic Boeren op basis van een analyse van de opgestelde liquiditeitsprognoses.

Liquiditeit+probleem+melkveehouderij
© Nieuwe Oogst

Bij een melkprijs van 34 cent zal dit aandeel oplopen naar 50%. Bedrijven die de afgelopen twee jaar zijn gegroeid in productieomvang lopen het grootste risico op liquiditeitstekorten. De kosten voor melklease en/of superheffing zijn op deze bedrijven vaak aanzienlijk.

Ruwvoervoorraad

Vaak is er extra ruwvoervoorraad aangelegd die betaald is van de lopende rekening. Op intensieve bedrijven spelen ook de gestegen mestafzetkosten een rol.

Daarnaast is er nog altijd sprake van grote verschillen in kostprijs. DLV constateert verschillen van ruim 8 cent per kg melk op vergelijkbare bedrijven.

Op een deel van de bedrijven kan een liquiditeitstekort dan ook afgewenteld worden door beter te sturen op de kostprijs. Andere oplossingsrichtingen zijn het verhogen van productie, (tijdelijk) uitstel van vervangingen en/of aanpassing van kredieten en aflossingen, verwacht Boeren.

Bij alle maatregelen is het essentieel dat ze tijdig ingezet worden, voor er een tekort ontstaat. Het is daarom ook van groot belang inzicht te hebben in de te verwachten liquiditeits-ontwikkelingen', aldus Boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer