Ommezwaai bij praktijkonderzoek SPNA

Het bestuur van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) neemt afscheid van de directie vanwege 'verschil van inzicht'.

Ommezwaai+bij+praktijkonderzoek+SPNA
© Nieuwe Oogst / Han

Tegelijk is het bestuur bezig met de toekomst, door de proefboerderijen Ebelsheerd in Nieuw-Beerta en Kollumerwaard in Munnekezijl duidelijker in de markt te zetten.

De verschillen van inzicht tussen directie en bestuur bestaan sinds vorig jaar oktober. Omdat de vorige bestuursvoorzitter de zijde van de directie koos, is deze opgestapt. Akkerbouwer Koos Bos uit Oldehove is sindsdien voorzitter.

'Sinds oktober vorig jaar is de directie van SPNA niet in functie. We zitten nu nog in de fase van afscheid nemen en hopen dat deze weken af te ronden. De uitkomst van een dergelijk proces geeft alleen maar verliezers', zegt Bos.

Laboratorium

In 2008 is met de komst van een nieuw management een nieuw plan gemaakt. De bouw van een laboratorium op proefboerderij Ebelsheerd was daar onderdeel van. Door vertrek van medewerkers is het laboratorium echter nooit tot ontwikkeling gekomen.

Bos: 'Het laboratorium is op dit moment vooral in gebruik voor onderzoek van graanmonsters. De capaciteit van het lab is nooit volledig benut. We hebben het verlies gehad en ik blijf geloven in een goede toekomst'.

Samen met bestuurslid Wridzer Bakker uit Munnekezijl geeft Bos invulling aan de directietaken. Ze krijgen daarbij hulp van een financieel specialist. 'Financieel zit SPNA in een mindere periode, maar daar komen we uit.'

Samenwerking

Het plan is om proefboerderij Ebelsheerd uit te bouwen tot het graancentrum van Nederland. Na enkele jaren van afwezigheid heeft proefboerderij Kollumerwaard vorig jaar de pootgoedteelt weer opgepakt.

'Kollumerwaard moet het pootaardappelcentrum worden. We willen dit doen in combinatie met sensortechnieken en precisielandbouw', zegt Bos, die meer samenwerking zoekt met telers, studieclubs, ketenpartners en ook scholen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer