Met One Health sturen op gezondheid

Een brede vertegenwoordiging van het landbouwbedrijfsleven, de diersectoren, onderzoekers, ziekenhuizen en universiteiten brainstormden deze week in Den Bosch over 1Health4Food (1H4F). Doel van de bijeenkomst was onderzoeksvragen voor 2016 boven tafel krijgen.

Met+One+Health+sturen+op+gezondheid
© Jasper Schel

De bijeenkomst, die was georganiseerd op initiatief van LTO-portefeuillehouder diergezondheid Toon van Hoof, telde ruim zeventig belangstellenden. 'Er was een goede spreiding onder alle betrokkenen en verrassend veel energie op One Health', zegt Peter Paree, programmaleider gezondheid bij de ZLTO.

Immuun competent

'Nu het antibioticagebruik fors is verminderd, is er behoefte aan sturen op gezondheid. Wat wij in het verleden deden, was brandjes blussen. De vraag is nu: hoe houd ik mijn dieren gezond? Wat zijn de voorwaarden dat ze immuun competent zijn?', voegt Dik Mevius van de Universiteit Utrecht toe.

Mevius was een van de deelnemers aan de bijeenkomst. 'Een stimulerende dag', was zijn oordeel. Er is kennis gedeeld. 'Maar veel belangrijker is dat de dag leidt tot een betere match tussen waar het landbouwbedrijfsleven behoefte aan heeft en het onderzoek dat wordt uitgevoerd.'

Nieuw onderzoek

One Health is onderdeel van het topsectorenbeleid. Doel van de bijeenkomst was brainstormen over welk nieuw onderzoek op dit dossier in 2016 moet worden gestart.

Per diergroep zijn er enkele onderwerpen genoemd. Deze en andere worden in de komende maanden verder uitgewerkt. Het gaat onder andere om meten van gezondheid, sturen op gezondheid en immunologie.

'De thema's zijn verzameld per bedrijfstak, maar er liggen mooie kansen om ze over de sectoren heen uit te werken', aldus Paree.

Streptokokken

Vast staat al dat er een onderzoek komt over alle sectoren heen naar streptokokken. Dit is een vervelende kiem die bij alle diergroepen voor problemen zorgt.

Paree geeft aan dat een aantal partijen al redelijk concrete plannen heeft om daarmee met elkaar multidisciplinair aan de slag te gaan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer