‘Contracting moet je niet willen’

Binnen de land- en tuinbouw wordt weinig gebruikgemaakt van het inlenen van personeel door middel van contracting. ‘Dat moeten we ook niet willen’, zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

Jan van LiereIn de media is rumoer ontstaan over contracting. Met deze ‘nieuwe schijnconstructie’ zouden bedrijven proberen Nederlandse cao-voorwaarden te ontduiken. Vakbond FNV publiceerde een rapport over de veronderstelde toename ervan.
Bij contracting besteedt een ondernemer werkzaamheden uit aan een buitenlands bedrijf dat de in te zetten werknemers in dienst heeft. Met de groep werknemers komt een eigen leidinggevende mee die toezicht houdt op de uitvoering van de werkzaamheden.
Volgens het Bureau Naleving van de FNV is deze constructie alleen bedoeld om de prijs van de arbeid zo laag mogelijk te krijgen en komt het neer op uitbuiting van buitenlandse werknemers. Ook de agrarische sector zou deze praktijken toepassen.
Minister Lodewijk Asscher (SZW) keurt contracting af: ‘Werknemers hebben recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Gelijk loon voor gelijk werk.’ Hij wil de situatie bespreken met de sociale partners.
LTO-voorzitter Maat heeft niet de indruk dat er in de agrarische sector veel met contracting wordt gewekt. Hij wijst op de champignonteelt, waar het grootste deel van de telers zich heeft aangesloten bij Fair Produce. ‘Dat keurmerk sluit contracting nadrukkelijk uit.’
Dat standpunt is nog eens bevestigd door het afwijzen van een Belgisch bedrijf. Dat maakt gebruik van contracting en meldde zich aan voor Fair Produce. ‘Stichting Fair Produce besloot het keurmerk niet te verlenen’, aldus Maat.
‘In de land- en tuinbouw gaan we ervan uit dat arbeid op een fatsoenlijke manier betaald moet worden. Wij zijn niet voor schijnconstructies’, verzekert de LTO-voorzitter.
Maat heeft wel kritiek op het beleid van Asscher ten aanzien van tijdelijke arbeid. ‘Dat heeft een averechts effect. In plaats van meer vaste arbeidscontracten zie je dat er in de praktijk steeds meer met uitzendbureaus wordt gewerkt. Die ontwikkeling betreuren wij.’
Inmiddels verscherpt de minister zijn aanpak van onderbetaling. Hij gaat een groentebedrijf in Breda twee maanden stilleggen wegens herhaaldelijke onderbetaling van Roemeense werknemers. Ook komen er borden bij het bedrijf die aangeven dat daar de wet is overtreden.

Naming and shaming

De betrokken ondernemers hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen deze uitvoering van het ‘naming and shaming’-beleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer