Akkoord Diergezondheidsfonds
Bedrijfsleven en ministerie van Economische Zaken hebben deze week op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over het nieuwe Diergezondheidsfonds. De afspraken gelden voor de periode van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2019.
Ilona LesscherLTO Nederland, ZuivelNL, Stichting Brancheorganisatie Kalversector, Producenten Organisatie Varkenshouderij en Stichting Avined zaten namens het bedrijfsleven bij het overleg. Door het wegvallen van de productschappen is er over het Diergezondheidsfonds meer per sector onderhandeld, geeft Frits Mandersloot van LTO Dierlijke sectoren aan.
Het verspreide overleg leidde ertoe dat het wat langer duurde voordat er bij alle sectoren sprake was van overeenstemming. Bij rundvee, schapen en geiten was dat er in januari al over de hoofdlijnen. Bij varkens en pluimvee werd deze week een akkoord bereikt over de plafondbedragen en afspraken die in het convenant worden opgenomen.
Plafondbedragen
Sectoren betalen de schade als gevolg van een uitbraak tot de plafondbedragen zelf. Wordt de schade hoger, dan betaalt de overheid de kosten van ruiming bij de gedupeerde bedrijven. De plafondbedragen zijn vastgesteld in bestuurlijk overleg. De afspraken worden nu uitgewerkt in een convenant dat naar verwachting eind april wordt getekend.
Voor rundvee gezamenlijk is het plafondbedrag vastgesteld op 24 miljoen euro (was 20 miljoen euro). Voor schapen en geiten gaat het plafondbedrag voor de komende vijf jaar van 4,5 naar 5 miljoen euro.
Bij varkens gaat het plafond van 68 naar 53 miljoen euro. Daarvan is 30 miljoen euro voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en blaasjesziekte. In de Europese Commissie is de vraag aan de orde of de verplichte bestrijding van blaasjesziekte kan komen te vervallen. Als de commissie dat doorzet, gaat het plafondbedrag omlaag naar 22 miljoen euro. Het plafond voor varkens voor de bestrijding van mond- en-klauwzeer en klassieke varkenspest gaat van 26 naar 19 miljoen euro.
Het plafondbedrag voor pluimvee is voorlopig vastgesteld op 47 miljoen euro. Dat plafond lag in de periode 2010-2015 met 26 miljoen euro fors lager. Bij de vaststelling van de hoogte werd toen rekening gehouden met de situatie in de sector.
Van die 47 miljoen euro is 35 miljoen voor de bestrijding van hoogpathogene vogelgriep, 10 miljoen voor laagpathogene uitbraken en 2 miljoen voor de bestrijding van NCD.
Afgesproken is dat de sector met een maatregelenpakket komt om de kans op vogelgriep te verkleinen.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155R (LH) #695259
Gebruikt, P.O.A.
-
Lemken Ploeg Overig (SO) #662
Gebruikt, € 15.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (WCH) #60943
Gebruikt, € 5.247
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Woensdag33° / 18°65 %
-
Donderdag22° / 15°20 %
-
Vrijdag23° / 11°15 %