Toolbox+zet+aan+tot+emissiebeperking
Nieuws
© John Oud

Toolbox zet aan tot emissiebeperking

Het Toolboxteam, dat is samengesteld om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater onder de aandacht te brengen, is tevreden over het bereikte resultaat in het startjaar.

LTO Nederland, de Unie van Waterschappen, Agrodis en Nefyto startten vorig jaar met de Toolbox emissiebeperking. De Toolbox bestaat uit een set van informatiekaarten met praktische maatregelen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Via bedrijfsbezoeken van distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen en van toezichthouders van de waterschappen en via lezingen van Nefyto-deelnemers zijn de toolboxkaarten het afgelopen jaar onder de aandacht gebracht van boeren, tuinders en loonwerkers.

Uitstekende eerste stap

Het Toolboxteam schat dat zo’n negenduizend personen zijn bereikt en is tevreden met het resultaat. 'Een uitstekende eerste stap', zegt Klaas Jilderda, namens Nefyto voorzitter van het Toolboxteam.

Uit een enquête ingevuld door toezichthouders van waterschappen en leden van Agrodis, blijkt dat een vijfde van de bereikte middelengebruikers maatregelen neemt voor emissiebeperking.

Ambitie

Het Toolboxteam heeft de ambitie dit percentage de komende jaren fors te verhogen. Positief is volgens Jilderda dat de boeren, tuinders en loonwerkers die nog geen extra emissie-maatregelen hebben genomen, in pakweg een kwart van de gevallen aangeven dat wel te gaan doen.

Na het introductiejaar gaat het Toolboxteam een nieuw instrument in de toolbox opnemen, waarbij specifiek de emissies vanaf het erf in kaart worden gebracht. Ook wordt in 2015 een korte videofilm over dit onderwerp gelanceerd.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer