‘Nulmeting rond De Bruuk komt te laat’

Groesbeek - De nulmeting van de waterpeilen rond Natura 2000-gebied De Bruuk in Groesbeek komt veel te laat. Want er zijn al veel maatregelen genomen die leidentot vernatting.

Peter van HouwelingVoorzitter Martien Nillesen van ZLTO Rijk van Nijmegen is niet te spreken over de aanpak van de vernattingsmaatregelen rond De Bruuk. De ZLTO-afdeling diende bij de provincie een zienswijze in.
Overheden willen De Bruuk vernatten met kalkrijk kwelwater om te voorkomen dat bepaalde plantensoorten verdwijnen. Maar vernatting kan schade geven aan omliggende percelen en gebouwen. Overheden zijn al jaren geleden gestart met vernatting. Vanwege de weerstand bij boeren en omwonenden heeft de provincie toegezegd om een nulmeting te doen.
Maar er is al een nulmeting, stelt Nillesen. Jaren geleden is bij de landinrichting al veel gemeten. Hij wil dat die cijfers boven water komen. Niemand lijkt te weten waar die zijn. ‘Dat is slecht voor het vertrouwen in de overheid.’ Bovendien is toegezegd dat er blijvende monitoring zou plaatsvinden.
Bij de landinrichting zijn watergangen en drainage aangelegd. Zowel boeren als natuur zouden daarmee dertig jaar vooruit kunnen. De afdeling wijst erop dat de provincie de verzekering heeft gegeven dat de nieuwe natuur in de landinrichting de boeren niet zou belemmeren.
Nillesen: ‘Daar komen ze nu keihard op terug.’ De afdeling wil dat eerst binnen De Bruuk naar oplossingen wordt gezocht om meer kalkrijk kwelwater te krijgen.
ZLTO ziet weinig in het weer dicht gooien van watergangen of het verwijderen van drainage om meer kwelwater te krijgen. Dat maakt percelen te nat voor agrarisch gebruik.
De overheden zien ophoging van percelen als oplossing. Maar boeren zijn huiverig. ‘Je weet niet wat voor grond je krijgt. Bovendien groeit daar de eerste jaren weinig op.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer