Aandacht voor doorbraak AM-resistentie

De werkgroep LTO Zetmeelaardappelen en de stichting TBM vragen aandacht voor resistentiedoorbraak van aardappelmoeheid (AM) net over de grens in Duitsland.

Aandacht+voor+doorbraak+AM%2Dresistentie
© Plantenziektekunde.nl

De Duitse autoriteiten meldden eerder dit jaar al een doorbraak van de AM-resistentie van het bekende zetmeelras Seresta. Uit analyses blijkt dat de vermeerdering van aaltjes oploopt tot 20 of 25 procent, terwijl dat normaal minder dan 1 procent hoort te zijn.

Nieuwe virulentiepopulatie

De vrees van de zetmeelsector bestaat dat die nieuwe AM virulentiepopulatie uitbreidt naar Nederland. NVWA gaat daarom het komend teeltseizoen intensief monitoren in de zetmeelgebieden om mogelijke besmettingen.

De werkgroep zetmeelaardappelen van LTO en de stichting TBM geeft zetmeeltelers voorlopig het advies om AM-populaties op een laag besmettingsniveau te houden. Dan is de kans voor ontwikkeling van een nieuwe virulentiepopulatie het kleinst.

Hoogresistente rassen

Het risico van de teelt van AM-gevoelige rassen is groot, aldus de betrokken organisaties. Naast het dringende advies om voor hoogresistente rassen te kiezen, adviseren ze om per kavel de stand van zaken betreffende AM door vrijwillig onderzoek te laten analyseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer