Preventieve+aanpak+ringrot+heeft+effect
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Preventieve aanpak ringrot heeft effect

De vakgroep Akkerbouw van LTO constateert dat de maatregelen die genomen zijn om het gevaar van ringrot in de aardappelsector te beheersen effect hebben gehad.

In een bericht op de website van LTO Noord meldt de vakgroep dat de veenbrand die ringrot de afgelopen jaren veroorzaakte gedoofd lijkt.

Ondanks intensief onderzoek heeft NVWA in 2014 geen ringrot aangetroffen. De autoriteit concludeert dat na vondsten van voorgaande jaren de preventieve aanpak van ringrot vanuit de pootgoedketen en de overheid zijn vruchten afwerpt.

Kwetsbaar

Wel signaleert NVWA dat voor de beheersing van ringrot de aardappelsector kwetsbaar blijft onder meer vanwege de schaalvergroting. Een eventueel incident kan daardoor voor veel bedrijven gevolgen hebben.

Volgens de vakgroep Akkerbouw van LTO mogen alle betrokken partijen trots zijn op de bereikte resultaten voor wat betreft het probleem ringrot.

Niet verslappen

'Er is echter geen ruimte om te verslappen, de economische belangen voor met name de pootgoedsector zijn daarvoor te groot', meldt LTO-beleidsmedewerker Jeroen Kloos.

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer