K%2EI%2E+Samen+brengt+eerste+bekkenmaten+VRB
Nieuws
© ki samen

K.I. Samen brengt eerste bekkenmaten VRB

Veeverbeteringsorganisatie K.I. Samen in Grashoek heeft vrijdag de eerste bekkenmaten van Verbeterd Roodbont (VRB)-stieren bekendgemaakt. In de toekomst worden alle stieren van Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw gemeten.

De eerste drie stieren waarbij is gemeten, zijn Topjob, Jos KLH en Leijenhorst 176. Bij Topjob, gemeten op een leeftijd van vier jaar en vier maanden, is de bekkenhoogte 19,5 centimeter en de breedte 14,5 centimeter.

K.I. Samen merkt daarbij op dat de leeftijd een rol speelt. Topjob is volgroeid.

Twee andere stieren

Anders is dat bij de twee andere stieren, die een stuk jonger zijn. Bij deze stieren kunnen de bekken nog wat ruimer worden.

Bij Jos KLH, gemeten op een leeftijd van twee jaar en elf maanden, is de bekkenhoogte 19,25 centimeter en de breedte 14,5 centimeter. De op één jaar en elf maanden gemeten Leijenhorst 176 komt uit op een hoogte van 16 centimeter en een breedte van 12 centimeter.

Stamboek

Alle stieren, die vanaf nu bij K.I. Samen binnenkomen, moeten gemeten bekkenmaten hebben. Daarbij is een goedkeuring van het Verbeterd Roodbont-stamboek een vereiste.

Dat geldt ook voor de Belgisch Witblauwe stieren. De oudere stieren zijn niet gemeten en zijn inmiddels overleden.

Keizersnedes

Met het publiceren van de bekkenmaten hoopt K.I. Samen bij te dragen aan verbeteringen rond de keizersnedeproblematiek. Doordat een vleesveehouder kan kiezen voor een stier met een wijd en hoog bekken, is de kans dat een dochter van die stier natuurlijk kan afkalven groter.

Het fokken op bekkenmaten is een belangrijk speerpunt van de twee stamboeken om te komen tot minder keizersnedes. Die staan bij een aantal politieke partijen ter discussie, vooral wanneer er sprake is van een structurele toepassing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer