‘Besef dat je bedrijf een glazen huis is’

Domweg groeien kan niet meer in de verstedelijkte delta die Nederland is. HAS Hogeschool leidt studenten daarom op tot melkveehouders die op een ondernemende manier omgaan met hun omgeving en met andere ondernemers binnen en buiten de melkveehouderij.
Die aanpak blijkt onder andere uit de tien opleidingen binnen de sectoren agro, food en leefomgeving. Studenten kiezen voor één opleiding, maar ze doen projecten en masterclasses met studenten uit andere richtingen.
‘Je krijgt dan vragen waar je zelf niet op komt’, vertelt Swinkels. ‘Voor alle aspecten van de bedrijfsvoering geldt dat je goed moet verbinden om goed te kunnen ontwikkelen. Voor een moderne veehouder is het belangrijk dat hij goed een discussie kan voeren met zijn buren, met de overheid of met maatschappelijke organisaties.’
Volgens Swinkels onderscheidt de HAS zich op dit punt van andere agrarische hogescholen. Dat betekent niet dat de praktijk geen onderdeel is van de opleiding. Studenten kunnen voor praktijkonderzoek terecht op een veehouderijbedrijf in Herwijnen.
‘De Nederlandse melkveehouderij zit in een glazen huis’, zegt Engelberts. ‘Het wordt steeds belangrijker om goede relaties op te bouwen met alle partijen die meekijken. Er kijken steeds meer mensen mee, terwijl steeds minder mensen de melkveehouderij begrijpen’, constateert hij.
‘Het unieke van de HAS is dat we studenten leren om als ondernemer met een open blik in het leven te staan. Dat is keihard nodig om zelf je positie in de maatschappij te bepalen.’

Vooroplopen

Swinkels vindt het glazen huis geen last, maar juist een ‘fantastische uitgangssituatie’. ‘We liepen altijd voorop met vaktechniek en kostprijs. Nu kunnen we vooroplopen met ondernemen in een stedelijke omgeving.’
Maar Nederland is toch juist sterk in melk? Het is toch goed om als ondernemer daarop te focussen? Engelberts: ‘Het is de vraag hoe lang dat nog duurt. Nederlandse zuivelbedrijven investeren al in melkproductie in China. Het is nodig dat studenten afwegen hoe de sector zich zal ontwikkelen en wat daar de meest passende opleiding voor is.’
Volgens Engelberts is er niets mis met alleen produceren. ‘Doe dat dan wel bewust, denk mee met je zuivelverwerker en zoek waar je kansen liggen.’
De verplichte buitenlandse stage helpt daarbij. ‘Juist in een totaal nieuwe omgeving maak je een sprong in je persoonlijke ontwikkeling’, zegt Swinkels.
‘De HAS ademt ondernemerschap’, constateert Engelberts. ‘Zelf initiatief nemen, aanpakken, dat is de rode draad. De proeve van bekwaamheid zijn de bedrijfsopdrachten en het bedrijfsplan voor de studenten die de Topklas Ondernemen doen. Topklas-studenten benutten het vierde jaar helemaal voor het opzetten van een eigen bedrijf. Typisch HAS.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer