Verzet+Kamer+import+kooiei+Oekra%C3%AFne
Nieuws
© Marcel Bekken

Verzet Kamer import kooiei Oekraïne

Nederland moet zich inzetten om de import van kooieieren van buiten de EU tegen te houden. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Oekraïne mag sinds vorige week legbatterijeieren naar de Europese Unie exporteren. CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts vindt dat de import van eieren uit landen waar het dierwelzijnsniveau lager ligt dan in Europa onacceptabel is. De SP en de PvdD sluiten zich daarbij aan.

Staatssecretaris Sharon Dijksma

Dijksma is het met de Kamerleden eens dat een oneerlijk speelveld onwenselijk is. 'Nederland is het enige lidstaat dat zich in Europa heeft uitgesproken tegen deze import. We stonden alleen. Maar ik wil dit punt zeker weer op de agenda zetten.'

Klein deel

De bewindsvrouw plaatste wel de kanttekening dat de eierimport vanuit Oekraïne maar een heel klein deel is van de totale Europese productie. 'In Europa produceren we jaarlijks 7,25 miljoen ton eieren. De import van Oekraïne is jaarlijks zo'n 1.500 ton eierproduct en 3.000 ton heeleieren.'

Geurts vindt dat Nederland terughoudend moet zijn met het stellen van hoge dierwelzijnseisen als 'het economische plaatje niet rond te rekenen is'.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer