Groen+licht+voor+afzetplan+glasgroenten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groen licht voor afzetplan glasgroenten

LTO Glaskracht Nederland heeft na overleg met de telersverenigingen consultancybureau McKinsey & Company opdracht gegeven te starten met de nieuwe afzetstrategie voor glasgroenten.

Dat heeft voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland woensdagavond bekend gemaakt.

McKinsey kan beginnen met de eerste fase van het lang verwachte afzetplan, dat tot versterking van de concurrentiekracht van het Nederlandse glasgroentencluster moet leiden.

Positie en kracht

In deze fase bepaalt het bureau de positie en kracht van de Nederlandse glasgroenteteelt in een breed internationaal perspectief. McKinsey ontwikkelt ook criteria om de toekomstbestendigheid van telersverenigingen te bepalen.

Doel van de sectorstrategie is om tot een nieuwe situatie met blijvend beter rendement voor teeltbedrijven te komen. Dit wordt in de volgende fase uitgewerkt.

Noodzakelijk

Nog dit jaar komt McKinsey met de uitkomst, waarna de telersverenigingen individueel besluiten al dan niet mee te doen aan de tweede fase.

De aanhoudende malaise in de afzet en de druk op de bedrijfsrendementen doet veel glasgroentetelers beseffen dat een herstelplan dringend noodzakelijk is.

Samenwerking

LTO Glaskracht praat al langer met een flink aantal telers over oorzaken en effecten in de afzetpositie. Duidelijk is dat de problemen groot en de oplossingen complex zijn. Betrokkenen zijn het eens dat samenwerking noodzaak is voor een oplossing.

De glasgroentetelers kunnen daarbij rekenen op financiële steun van organisaties, zoals Greenport Holland, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Rabobank, Rijksoverheid en Gemeente Westland.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer