Versoepeling muizenboer

Friesland - Provincie Fryslân ver-soepelt de regels voor agrarisch natuurbeheer voor boeren met mui-zenschade. Dat staat in een brief aan LTO Noord en BoerenNatuur.

Boeren met muizenschade die aan agrarisch natuurbeheer doen, mogen percelen met kruidenrijk weide-vogelgrasland opnieuw inzaaien. Normaal gesproken is herinzaaien van kruidenrijk weidevogelgrasland zes jaar niet toegestaan. Ook is het mogelijk om lopende verbintenissen te beëindigen.
Deze groep boeren dreigt door de muizenplaag dubbel getroffen te worden omdat ze door de muizenschade mogelijk niet meer voor subsidie in aanmerking komen. Volgens de RVO is er sprake van een overmachtsituatie.
Boeren met muizenschade krijgen geen vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Sharon Dijksma naar de Tweede Kamer stuurde.
Volgens haar is het niet mogelijk om begin september al toeslagrechten uit te betalen. Lidstaten hebben wel de mogelijkheid om vanaf 16 oktober een voorschot van maximaal 50 procent te betalen, onder de voorwaarde dat alle controles dan zijn afgerond.
Om dat te realiseren zou een extra inspanning geleverd moeten worden, die onvermijdelijk ten koste gaat van het uitbetalen van de toeslagrechten van alle boeren, aldus de bewindsvrouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer