Gemeenten+verliezen+700+miljoen+op+grond
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gemeenten verliezen 700 miljoen op grond

Gemeenten hebben in 2013 700 miljoen euro aan aanvullende verliezen of winstvermindering moeten nemen op grondposities. In totaal is er in de periode 2010 tot 2013 door gemeenten op deze posities 4 miljard aan verlies en minder winst genomen.

Een analyse van mogelijke toekomstscenario’s laat zien dat op grondposities in de komende jaren nieuwe verliezen te verwachten zijn van 300 miljoen tot 2,1 miljard. Daarmee hoeft voor het eerst in vijf jaar de verliesverwachting niet naar boven toe te worden bijgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek naar de financiële effecten van de crisis bij gemeentelijke grondbedrijven. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft hierover een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Grondbeleid

Het rapport bevestigt het het beeld dat het wettelijke en bestuurlijke stelsel rondom het grondbeleid naar behoren functioneert, aldus Schultz. Gemeenten en provincies nemen hun verantwoordelijkheid en maken werk van het oplossen van de financiële problemen, maar zijn er nog niet.

Gemeenten kunnen in de komende jaren te maken krijgen met aanvullende verliezen, mede door het overaanbod van grond voor met name woningbouw en bedrijventerreinen en veranderende marktomstandigheden, ondanks het prille herstel van de woningmarkt.

Verlies verbanden

Samenwerkingsverbandenvoor het eerst opgenomen In het onderzoek. Daaruit blijkt dat er in 2013 tussen de 75 miljoen en 100 miljoen euro aan verlies is genomen in de samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen.

Het kabinet wil via de Crisis- en Herstelwet die uiteindelijk opgaat in de Omgevingswet de mogelijkheden voor een zogenoemd faciliterend grondbeleid versterken. Daardoor kunnen gemeenten in de toekomst plannen maken, zonder zelf grond te kopen. Gemeenten lopen dan minder financieel risico.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
Meer weer