Toepassing spuiwater verdient vervolg

De experimenten met het toepassen van spuiwater in de fruitteelt zijn veelbelovend. Het praktijknetwerk Spuiwater in hardfruit loopt door tot en met eind mei. Daarna willen de fruittelers verder als studieclub, omdat er nog veel meer valt te ontdekken.

Koen van WijkDe tweede prijs van Innovatiefonds, twee weken geleden uitgereikt aan hoofdaanvrager Wim van Wijk uit ‘t Goy, is een mooie duw in de rug voor het Praktijknetwerk ‘Toepassing spuiwater in de hardfruitsector’.
Het geeft weer wat wind in de zeilen, nu het praktijknetwerk zoekt naar een doorstart voor de activiteiten, merkt hardfruitteler Van Wijk. Het netwerk maakte deze week de resultaten van alle experimenten bekend via haar nieuwsbrief.
Binnenkort gaan de betrokken ondernemers zich oriënteren op een nieuwe invulling. Want dat het onderzoek met toepassen van spuiwater in de fruitteelt naar meer smaakt, is duidelijk. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar de telers hebben nog genoeg vragen waar zij een antwoord op zoeken.
‘Wellicht kunnen andere partners aanhaken bij het vervolgtraject, zoals PPO en NFO’, blikt Van Wijk vooruit. Ook voorziet hij nog demonstraties tijdens de landelijke appeldag op 25 juni.
Het praktijknetwerk bestaat uit vijf fruittelers en een varkenshouder uit de Utrechtse Kromme Rijnstreek. Naast de proeven op hun bedrijven zijn bij PPO in Randwijk proeven gedaan door PPO en Fruitconsult. Daar is spuiwater getest als onkruidbestrijder, meststof en bladverwijderaar.
Spuiwater is het afvalwater uit luchtwassers van varkenshouderijen. De ventilatielucht uit stallen wordt door een luchtwasser gehaald om de ammoniak eruit te halen. Een stikstofrijke vloeistof is het restafval, dat apart afgevoerd moet worden.
Van Wijk is zeer enthousiast over de bladverwijderingsproef die op zijn eigen bedrijf is uitgevoerd. Hij kan het effect nog dagelijks volgen.
‘Ik mag wel zeggen: het is spectaculair. Het blad onder de Elstars is nu op 20 procent na verdwenen, terwijl bij onbehandelde bomen nog ruim 50 procent van het blad op de grond ligt.’ Dat is gunstig, omdat de fruitteler met zo min mogelijk oud blad het voorjaar in wil om de ziektedruk in de boomgaard te beperken. Bij Golden en Jonagold is het blad al bijna helemaal of zelfs helemaal weg.

Effectiever

Het voordeel van een bladverwijderaar is dat de boom eerder in winterrust komt. Bovendien is deze daardoor eerder en effectiever op kanker te bestrijden.
‘Onze netwerkbegeleider Gerjan Brouwer van DLV Plant onderzoekt het met spuiwater behandelde blad nu op de sporenpopulatie’, vertelt de fruitteler. Hij denkt dat spuiwater ook inzetbaar is tegen zwarte vruchtrot, een ziekte die zich via het blad verspreidt.
Spuiwater uit luchtwassers van varkenshouderijen kan, mede in combinatie met herbiciden, ook werken als onkruidbestrijder in de boomgaard. De uitkomst van het experiment gaf hierbij een wisselend beeld.
Met het gebruik van spuiwater in combinatie met een halve dosering herbiciden is een vermindering van het herbicidengebruik te bereiken, concludeert het Praktijknetwerk.
Vier Utrechtse fruittelers probeerden het uit. Het effect op het ene perceel was duidelijker te zien dan op het andere. Omdat de manier van beoordelen per bedrijf erg verschilde, is het moeilijk om nu al verstrekkende conclusies te trekken. Wel is duidelijk dat het effect van onkruidverbranding hoger is als het spuiwater bij hogere temperaturen toegediend wordt.

Stikstofbemesting

De bemestingsproef in de appelteelt lijkt uit te wijzen dat spuiwater ook is in te zetten als vloeibare stikstofmeststof in de appelteelt. Maar voor harde conclusies is het nog te vroeg, vanwege de beperkte opzet van het experiment. Het verloop van de beschikbare stikstof in de bodem en de stikstofgehaltes in het blad zijn bij spuiwatergebruik vrijwel gelijk aan die op percelen waar met KAS 27 bemest is.
De gemiddelde hardheid van de vruchten bij de behandeling met spuiwater blijkt wel iets lager dan bij de veldjes met kunstmest en de grondkleur is hier gemiddeld iets geler. De betrokken fruitteler denkt dat toediening vroeger in het seizoen het resultaat kan opschroeven. Vorig jaar werd pas op 17 april spuiwater toegediend, omdat het niet eerder beschikbaar was. Dat was iets na volle bloei.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer