Meer druk sclerotinia door groenbemesters

In diverse landbouwgewassen zijn de komende jaren meer aantastingen van Sclerotinia sclerotiorum te verwachten, voorspelt gewasbeschermingsspecialist Jan Salomons van DLV Plant.

Haijo DoddeSclerotinia is een zwakteschimmel die in de vorm van wintersporen of sclerotiën, ook wel rattenkeutels genoemd, tien tot vijftien jaar in de bodem kunnen overleven. De schimmelziekte kent veel waardplanten variërend van aardappel, koolzaad, peen, cichorei en peulvruchten tot belangrijke groenbemesters als bladrammenas en gele mosterd en ook diverse onkruiden.
Voor infecties zijn veelal invalspoorten nodig in de vorm van gewasbeschadigingen. De aantastingen beginnen gewoonlijk onder in een gewas. Aardappelen raken vaak geïnfecteerd als het gewas inzakt en er stengelbreuk ontstaat. Als gevolg daarvan sterft een deel van het gewas voortijdig af en dat kan een substantiële opbrengstderving veroorzaken.
Salomons vertelt dat door het intensieve gebruik van groenbemesters in veel bouwplannen van akkerbouwers de druk van sclerotinia toeneemt. ‘We kunnen stellen dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) er met de vergroeningseisen aan bijdraagt dat we in onze bestrijdingsschema’s meer rekening moeten houden met sclerotinia.’
Wat meespeelt bij de opkomst van de schimmelziekte zijn de natte zomers van de laatste jaren en het verminderde gebruik van fluazinam-bevattende middelen (Shirlan) in aardappelen. ‘Shirlan heeft een flinke nevenwerking op sclerotinia en werd tot voor enkele jaren veel gebruikt voor de bestrijding van phytoph-thora. Hierdoor hebben akkerbouwers sclerotinia op hun percelen lang kunnen onderdrukken.’
Bestrijding van sclerotinia is goed mogelijk, onder meer vanwege de toelating van enkele nieuwe fungiciden. In aardappelen zijn weer middelen beschikbaar met fluazinam als werkzame stof. Dit zijn Banjo Forte, Kunshi en recent is ook Shirlan Gold, de oude Shirlan in een nieuw jasje, weer toegelaten. Verder hebben Amistar, Signum en de nieuwe middelen Narita en Carial Star een werking op sclerotinia.
In andere gewassen als peen, witlof, peulvruchten en koolzaad is sclerotinia afhankelijk van de toelating te bestrijden met Switch, Rovral, Rudis, Prosaro, Luna Privilege en ook weer Amistar en Signum.
‘Voor de bestrijding van sclerotinia geldt in alle gewassen dat het belangrijk is om vanwege de sporenvorming de onderkant van het gewas goed te raken. Luchtondersteuning of het gebruik van de sleepdoekmethode is dan zeker van toegevoegde waarde.’
Naast de veldbespuitingen is het mogelijk sclerotinia te bestrijden met Contans. Dit bodemfungicide wordt in het voor- of najaar verspoten over het land en daarna 5 tot 10 centimeter ingewerkt. De werking op basis van een antagonistische schimmel betreft parasitering van de sclerotiën.
Salomons legt uit dat Contans een periode van relatieve kou nodig heeft om goed te kunnen werken. Onderzoek van DLV Plant toont aan dat een eenmalige toepassing op percelen met hoge druk onvoldoende werking geeft. ‘Voor een goede bestrijding is het van belang om de toepassing een aantal jaren te herhalen. Contans is met name geschikt om de druk van sclerotinia laag te houden.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer